Alice Teodorescu Måwe ska jobba för Academedia

Affärsvärldens krönikör Alice Teodorescu Måwe kommer börja jobba för börsbolaget Academedia i januari.
Alice Teodorescu Måwe
Affärsvärldens krönikör Alice Teodorescu Måwe ska börja jobba för Academedia.

Alice Teodorescu Måwe skriver regelbundet krönikor för Affärsvärlden. Dessförinnan har hon bland annat jobbat för Göteborgs-Posten och Moderaterna. 

Nu ska hon börja jobba för Academedia, enligt ett pressmeddelande. Från och med den 17 januari nästa år blir hon ansvarigt för skolbolagets samhällskontakter.

”Alice Teodorescu Måwes skarpa penna och analys kommer att vara en tillgång för oss både i debatten och i vårt interna arbete. Vi behöver utmana oss själva i ett antal frågor och samtidigt bli bättre på att driva de förslag vi har för att utveckla svensk skola”, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.

Alice Teodorescu Måwe själv:

”För mig är det fria skolvalet en grundbult i det demokratiska samhället. Det möjliggör klassresor, skapar egenmakt och ger varje individ, oavsett tjockleken på föräldrarnas plånbok, förutsättningar att välja skola efter eget intresse”, säger hon och fortsätter:  

”Det centrala är inte om skolan är kommunal eller fristående, utan att den drivs med fokus på kunskap och kvalitet. Vi som värnar det fria skolvalet behöver stå upp för frihetliga principer – att kunna välja och välja bort – och samtidigt inse att alla reformer behöver utvecklas och utvärderas med jämna mellanrum för att fylla sitt syfte.”

När Socialdemokraterna nyligen föreslog ett stopp för vinstuttag i skolan tog Academedia-aktien rejält med stryk på börsen. S-förslaget kommenterades också av Mellby Gårds VD Johan Andersson, som är största ägare i börsbolaget.

”De senaste tio åren har det varit känt vad Socialdemokraterna tycker i den här frågan, friskolemotståndet har bara kommit i olika tappningar. Men det här beskedet är det svårt att agera på, för det är ju så orealistiskt”, sa Johan Andersson i den här artikeln.

Alice Teodorescu Måwe skriver som sagt krönikor om politik för Affärsvärlden. I slutet av september skrev hon om att vi förhoppningsvis rör oss mot ett sundare debattklimat där ”politiska förslag utvärderas utifrån resultat istället för avsändare”. Den texten hittar du genom att klicka här.