All in

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen, en av Affärsvärlden Analys+ tre inspirationsportföljer, plöjer ned sin nuvarande kassa i dess första nya innehav sedan starten: Arise och Insr.

Nordiska Värdeportföljen tar nu in sina första två helt nya bolagsinnehav sedan Affärsvärlden Analys+ startade upp sina inspirationsportföljer den 15 december i fjol.

Dels görs gemensam sak med systerportföljen Avkastningsportföljen genom köp i Arise, vindkraftsproducenten som håller på att ställa om mot en Eolus Vind-liknande vindprojektaffär. Och dels tar portföljen rygg på bland annat Öresund i den norska försäkringsturnarounden Insr.

Positionerna är initialt lite mindre, men kan komma att utökas stegvis.

EOLUS LITE MER RÖRIGA KUSIN

Som konstaterats så är Eolus Vinds projektpotential fortsatt löjeväckande lågt värderad av börsen.

I branschkollegan Arise är det än värre ställt med förtroendet. Här vill börsen i praktiken ge betalt för att äga projektverksamheten.

Den stora skillnaden i Arise, förutom att Eolus har en större portfölj med en mer erfaren organisation i ryggen, är att Arise har ett betydande producentben. Det senare adderar helt andra risker och större känslighet mot elpris- och elcertifikatpris, på såväl ned- som uppsidan. Som aktiecase finns här även en så stor rabattvärdering att en omedelbar uppdelning högst sannolikt skulle göra vindparks- respektive projektdelarna värda mer hos andra ägare än i dagens Arise-koncern.

Sammantaget blir det en möjlig win-win för den som vågar investera: antingen lyckas Arise vända koncernen själva eller så lockar den låga värderingen med stabiliserad finansiering fram affärsförslag utifrån.

Nordiska Värdeportföljen köper 3 750 aktier i Arise till onsdagens stängningskurs på 12,40 kronor per aktie. Det minskar portföljkassan med 46 500 kronor.

Arise delårsrapporterar i morgon, torsdagen den 3 maj.

QVIBERGS FÖRSÄKRINGAR

Aktie nummer två som tas in är det norska skadeförsäkringsbolaget Insr. Detta turnaroundcase bygger på att ursprungsbolaget Vardias höga och hyllade tillväxt visade sig ha varit ohållbart olönsam, vilket slutade i en hård kraschlandning för såväl verksamhet som aktie.

I analysreportaget Säkrad framtid i Affärsvärlden nr 15/2018 (öppen kortversion) redogörs för bakgrunden och dagens affärscase.

Möjligheten ligger i att den branscherfarna nya ledningen i Insr ser utrymme för att på ett kontrollerat sätt kunna plocka ytterligare några procentenheters marknadsandel från det höglönsamma nordiska försäkringsmonopolet, initialt på hemmaplan i Norge. Inte minst konsolidering av småspelare kommer att bli ett medel på den vägen.

Med ägarstöttning från bland annat finansmannen Mats Qvibergs Stockholmsnoterade investmentbolag Öresund finns nu goda möjligheter att börsen väljer att värdera upp Insr mot en mer normal branschvärdering. Vändningen kommer inte avslutas över en natt, men i takt med att lönsamhet sipprar ned från förbättrade försäkringsnyckeltal väntas snabb förbättring på sista raden under 2018 och 2019.

Nordiska Värdeportföljen köper 6 000 aktier i Insr till onsdagens stängningskurs på 6,90 norska kronor per aktie. Utifrån NOK/SEK-kursen 1,0979 minskar det kassan med ytterligare 45 453 svenska kronor.

Insr delårsrapporterar om två veckor, den 16 maj.

FULLINVESTERADE I UTVALDA VÄRDEFICKOR

Arise och Insr utgör därmed omkring 4 procent av Nordiska Värdeportföljen vardera, samtidigt som nu i princip hela kassan nu är satt i fullt arbete.

De närmsta dagarna kommer viss påfyllning från utdelningar, men i det stora hela kommer kassaandelen inte att komma upp förrän portföljcasen antingen bevisar sig och uppvärderas, tills de misslyckas eller tills de visar sig vara felbedömningar.

Nordiska Värdeportföljen 2018-05-02 (efter köp av Arise och Insr på stängningskurser).PNGNordiska Värdeportföljen 2018-05-02 (efter köp av Arise och Insr på stängningskurser) 

Samtidigt bör påpekas att portföljen förblir aktivt överviktad mot lågvärderat i konjunkturokänsliga eller impopulära branscher. Bolag som står och faller med nollräntans finansieringsvillkor, den egna börsvärderingen (apportförvärvare) eller med mångårigt överhettade svenska och norska bostadsmarknader har i stora drag unvikits.

På pappret lockas alla av att rida stora procentuella vinnare från cykliska branscher eller dagens haussesegment hela vägen från botten till toppen.

Att jaga cykliska toppfaser som värdeinvesterare är på det stora hela att ta för lite betalt för risk.

Bottenfiskarfasen är däremot intresant, då där finns många säljare och få som vill, kan och vågar köpa. För att få fiska i lugn och ro bör man dock redan åratal före toppen se till undvika att portföljen fullinvesterad i just de cykliska och populära fiskevattnen där trendfolket flockats i haussen.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.