Alla Affärsvärldens analyser vecka 18

Analyser av Volvo, Nordic Waterproofing, Lindab, Kontraktstillverkare, SBB, Linc och Sonae samt branschsvep iGaming, Afv-portföljen, Buy&Hold-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Lock up-avtal och rapportkalender vecka 19.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 18 - Vecka 18

Volvo 

Volvos lastbilar sålde som smör i det första kvartalet medan det hackar i anläggningsmaskineriet. Aktien har gått starkt men värderas fortsatt lågt. Är den köpvärd?

Nordic Waterproofing

Den sviktande byggkonjunkturen slår hårdare än väntat mot bolaget som nu måste genomlida ett hundår. Kanske gör huvudägaren pinan kort för övriga aktieägare men frågan är om man vågar räkna med det.

Lindab

Organiskt föll omsättningen 5% för ventilationsbolaget Lindab i första kvartalet. Kortsiktigt saknas inte risker med en allt svagare byggkonjunktur och höga energipriser. Samtidigt är de långsiktiga tillväxtutsikterna fortsatt goda med fokus på energieffektiva ventilationslösningar.

Kontraktstillverkning

Nu har samtliga av de nordiska kontraktstillverkarna som Affärsvärlden bevakar presenterat Q1-rapporterna. Efterfrågan är generellt fortsatt stark och snittbolaget växte drygt 21% organiskt under Q1. Vi kikar nu närmare på Inission, Nolato och norska Kitrons rapporter.

SBB

Det är inte bra när ett företags överlägset viktigaste nyckelperson är ovarsam i sina utfästelser till aktiemarknaden.

Linc

Investmentbolaget Linc har sjunkit 20% sedan Affärsvärldens säljråd i januari. Är aktien nu köpvärd igen?

Sonae

Sonae är ett investmentbolag som ägs av en av Portugals rikaste familjer med defensiva branscher som dagligvaruhandel, fastigheter och telekom som bas. Rabatten är stor och direktavkastningen hög.

Branschsvep iGaming

Det har skett en hel del konsolidering bland iGaming-bolagen senaste åren. Hur värderas aktierna och vilka är Affärsvärldens favoriter?

Afv-portföljen

April blev ingen rolig historia för portföljen. De största innehaven fick tumme ner för sina rapporter.

Buy&Hold-portföljen

Det blir ovanligt få inköp den här månaden. Men tre gamla favoriter och en trio tillväxtbolag står på köplistan.

Krönika – Värna våra besvärliga människor

Senaste dagarna har vi fått minst tre påminnelser om hur oerhört viktigt det är att samhälle och näringsliv har plats för udda röster och okonventionella gärningar. Det gäller visselblåsare, kontroversiella åsikter och inte minst de ”besvärliga människor” som i sitt företagande ofta blir de allra största välståndsbyggarna.

Börsgolvet

Isande uppköpsvindar drar in över Stureplan och virvlar runt de svenska spel- och bettingundren. Vem står näst på tur?

Investeraren 

Helen Groth har gjort en rad förändringar i portföljen – hon har bland annat minskat i Sinch och sålt allt i Biotage. För Afv berättar hon också varför hon fortsätter äga en dyr medicinteknik-aktie. ”Vi räknar med tvåsiffrig tillväxt samtidigt som vi tror på en marginalexpansion”, säger Lannebo Fonders teknikförvaltare om det senare caset.

Råduppföljning

Det var rätt att köpa livekasinoleverantören Evolution för ett år sedan när aktien stod runt 1 000 kronor. Att hålla sig undan noteringen av Sensidose blev dock fel efter att en oväntad budstrid om bolaget tagit fart.

Lock-up

Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Exsitec, CDON, NP3 Fastigheter, Job Solution, Skolon, 4C Group, Vestum och Upsales.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 19

Rapportfloden fortsätter och kommande vecka rapporterar bland annat Balder, Sweco, Storskogen och Sagax. Utdelningar är också att vänta från Bahnhof, Balco, Eniro, Sagax och Latour. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 19.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.