Alla Affärsvärldens analyser vecka 50

Analyser av Akelius D, Neste, Biokraft, Aquaticus, Concordia, Note, Pagero, Xano, HMS Networks, HAKI Safety, Aker BP och Opter samt Afv-portföljen, Krönika, Nytt poddasvnitt, Investeraren, Lock-up, Börsgolvet, Råduppföljning och rapportkalender vecka 51.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 50 - loggor_v50

Akelius D

Akelius planerade miljardutdelning ändrar helt bilden av bolagets balansräkning och kreditvärderingsinstitutet S&P har redan sänkt betyget. Samtidigt har Akelius stödköp av den egna D-aktien upphört vilket fått kursen att rasa. Kanske riggar det spelplanen för ett utköpserbjudande av resterande D-aktier.

Neste

Neste är världsledande på olika biobränslen, en mycket lönsam affär. Om lönsamheten inom segmentet förblir hög kommer aktien sannolikt att vara mycket bra.

Biokraft

Biokraft investerar stora pengar i anläggningar som producerar biogas för exportmarknaden. Man behöver dela bolagets vision om en fin framtid för detta energislag och stå ut med emissioner för att vara ägare.

Aquaticus

I juni förfaller enfastighetsbolagets obligation som finansierar hela nuvarande verksamhet. Vi tror förutsättningarna för en lyckad refinansiering är hyggliga men vågar inte äga aktien förrän den är avklarad.

Concordia

Huvudägaren Stena vill köpa ut tankrederiet Concordia från börsen till en generös premie på 56%. Budet kommer inte höjas och konkurrerande bud lär inte vara aktuellt. Det kan vara läge att sälja aktien och leta nya möjligheter.

Note

Kontraktstillverkaren Note kom med en vinstvarning för fjärde kvartalet och har också haft en kapitalmarknadsdag och presenterat nya finansiella mål. Aktien föll kraftigt på beskedet.

Pagero

Amerikanska Vertex som erbjuder system för skattelösningar lägger ett bud på svenska mjukvarubolaget Pagero Group på 36 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på drygt 71% och värderar hela bolaget till runt 5,8 miljarder kronor. Hur skall man se på budet?

Xano

Analyser är delvis färskvara. När det hänt mycket med börskursen och/eller i verksamheten så kan det ofta vara läge att se över ursprungsrådet. Idag byter Afv fot om Xano Industri.

HMS Networks 

Halmstadbolaget HMS Networks slår till med ett stort förvärv i USA. Prislappen är ungefär i linje med historiska förvärv och en bra bit lägre än vad HMS själva värderas till på börsen.

Haki Safety

Midway är ett namn som funnits i börslistan sedan 1990 men nu står bolaget i begrepp att byta till HAKI Safety istället. Något som speglar en renodling kring produkter för höghöjdsarbeten. Just nu är det tufft för bolaget men man anar potential på sikt.

Aker BP

Norska oljebolaget Aker BP har väldigt fina oljetillgångar. Bolaget har bland annat bland de lägsta produktionskostnaderna och utsläppen bland alla stora oljebolag i världen. Dessa kvaliteter verkar dock vara väl inprisade i aktien.

Opter

Opter är ett mjukvarubolag som säljer lösningar för transportplanering. Tillväxten och skalbarheten under 2023 har varit god. Aktien är upp runt 40% sedan Affärsvärldens köpråd i våras. Hur ska man se på aktien?

Afv-portföljen

Räntorna faller och börsen går upp. Afv-portföljen tar in några nya innehav.

Krönika

Melker Schörling (1947-2023) började med två tomma händer men lämnade efter sig värden på över 120 miljarder kronor. Lärljungarna verkar dock prioritera köp av lyxyachter istället för att gå i läromästarens fotspår och bygga egna sfärer. Så när stjärnan Melker nu slocknat så ser det påfallande grått ut vad gäller nya företagsimperium. En annan intressant jämförelse är mellan supermeritokraten Schörling och finansaristokraterna Wallenbergs Investor.

Nytt poddavsnitt

Daniel Zetterberg, Daniel Svensson och Björn Rydell sammanfattar året och blickar in i 2024. Bolag som diskuteras i veckans avsnitt är bland annat: Spotify, Hoist, Volvo, Note, Evolution, Elekta, Green Landscaping och Norion Bank.

Investeraren

Bolagen med hög skuldsättning ”har varit giftiga” i år – men nästa år är det dags för fastighetsaktier och småbolag, enligt Cliens-förvaltaren Johanna Ahlqvist.

Lock-up

Nyligen löpte lock up ut för ägarna i LumenRadio där ett antal försäljningar nu skett. Kommande veckor löper lock-up-avtal ut för ägarna i bland annat Embracer, Vestum, Triona och Vår Energi.

Börsgolvet

Under en morgon runt Kungsträdgården snackas det om en uruselt tajmad exit i OssDsign, en som kortar Clas Ohlson efter succérapporten, och att Björn Rosengren värvar sig själv som kund.

Råduppföljning

Vi följer nu upp en stark omgång råd. Bäst blev våra säljråd av några konsultdrivna fastighetsbolag där vi förutspådde finansiella problem som sedan dess kommit upp till ytan.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 51

Kommande vecka rapporterar bland annat Rusta och Skistar. Vitec handlas exklusive utdelning. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 51.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets