Alliansens tre villkor för ett amorteringskrav

Alliansens fyra ekonomisk-politiska talespersoner Ulf Kristersson (M), Emil Källström (C), Erik Ullenhag (FP) och Jakob Forssmed (KD) listar i ett gemensamt debattinlägg i Svenska Dagbladet tre villkor för att stödja införandet av ett amorteringskrav.

För det första måste amorteringskravet vara flexibelt för att kunna undantas vid exempelvis sjukdom, arbetslöshet och skilsmässa.

Även vid köpa av nyproducerade bostäder bör amorteringskravet undantas, för att inte hämma nyproduktionen av bostäder.

Till sist måste ett beslut av Finansinspektionen om föreskrifter som leder till bindande amorteringskrav bekräftas av ett regeringsbeslut för att myndighetens ingripande ska kunna vägas mot andra åtgärder, och för att möjliggöra politiskt ansvarsutkrävande.

”Om regeringen accepterar vårt förslag på utformning av hur ett mandat till Finansinspektionen ska se ut kommer vi ställa oss bakom en proposition till riksdagen. Bred enighet över blockgränsen är viktigt för att skapa långsiktiga planeringsförutsättningar för hushållens allra viktigaste investeringar”, avslutar de fyra ekonomisk-politiska talespersonerna.

Sveriges finansmarknadsminister Per Bolund sade i början av augusti att han är öppen för en lösning där nyproducerade bostäder undantas från ett kommande amorteringskrav.

Bolund har tidigare sagt att amorteringskravet kan börja gälla ”senaste vid nästa halvårsskifte”, det vill säga mitten på 2016.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.