Amerikanska tioåringen för första gången under 1 procent

För första gången någonsin föll den amerikanska tioårsräntan ned under 1 procent.

Asienbörserna handlas oregelbundet på onsdagen, efter att USA-börserna stängt kraftigt ned på tisdagen. Japanska och amerikanska räntor är ned sedan tisdagseftermiddagen. Den sydkoreanska börsen hjälps av hopp om stimulansåtgärder samt en räntesänkning.

”Sydkoreanska marknader är bland de mest översålda i Asien. Signaler på en räntesänkning triggar ett köp på dippen-sentiment bland handlare”, sade Yuanta-analytikern Cho Byung-hyun till Bloomberg News.

USA-räntor har fortsatt ned sedan tisdagseftermiddagen svenska räntemarknadsstängning med tvåårig statsobligationsränta 13 punkter lägre till 0,66 procent. Tioårsräntan är också ned 13 punkter från samma tidpunkt till 0,97 procent efter en botten om 0,92 procent på tisdagskvällen sedan Fed sänkt räntan med 50 punkter vid ett extramöte.

SEB konstaterar i ett morgonbrev att börsglädjen från Feds åtgärd snabbt kom av sig medan effekten på dollar och amerikanska räntor förefaller mer bestående med tioårsräntan under 1 procent för första gången någonsin.

”Reaktionerna på aktiemarknaderna kan snarare tolkas som att Fedsänkningen bekräftade allvaret i situationen och snarare spädde på den oro som redan fanns istället för att dämpa den”, skriver SEB.

Coronaviruset har nu över 93.000 bekräftade fall globalt med drygt 3.200 dödsfall. Sydkorea är efter Kina det land med flest antal bekräftade smittade personer. Landets regering planerar för extra budgetåtgärder om motsvarande cirka 9,8 miljarder dollar för att stötta företag som påverkas negativt av coronavirusets utbrott. Åtgärderna planeras att antas på torsdagen.

Under onsdagen har vidare ett extramöte hållits mellan representanter från bland annat Sydkoreas finansdepartement och centralbank. Under mötet rådde enighet om att det kan komma att krävas kraftiga och förebyggande åtgärder för att lindra svängningar på finansmarknader.

Därutöver håller Bank of Korea ett extramöte och marknaden hoppas på en sänkning redan under onsdagen.

Koreanska börsindex stiger drygt 2 procent medan börsutvecklingen annars är oregelbunden i Asien med japanska Nikkei 0,2 procent upp och kinesiska index något ned.

Koreanska räntor är liksom australiensiska ned. Japansk tvåårsränta är 3 punkter lägre mot tisdagens stängningsnivå.

Under Demokraternas primärval på tisdagen ser Joe Biden ut att ha vunnit i åtta delstater. Bernie Sanders ser ut att vara vinnaren i Kalifornien under denna ”Super Tuesday”.

Efter att USA-börsindexen stängde ned omkring 3 procent på tisdagen är USA-terminerna upp drygt 1 procent på onsdagsmorgonen. Den överraskande comebacken för Joe Biden bidrar positivt samtidigt som marknaden fortsätter att smälta Feds sänkning.

”Biden skulle inte vara en lika stor förändring för marknader som redan har tillräckligt att oroa sig över med alla externa chocker. Sanders skulle innebära stora förändringar som marknader inte nödvändigtvis skulle tycka om”, sade investeringschefen Jerry Braakman på First American Trust till Bloomberg News.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 107:45 mot yenen, något stärkt sedan tisdagseftermiddagen. Dollarn är även något stärkt mot euro och krona jämfört med kort efter Feds oväntade räntesänkning på tisdagseftermiddagen.

Kronan har försvagats 2 öre mot dollarn till 9:46 och är något stärkt mot euron sedan tisdagseftermiddagen till 10:55.

På onsdagsmorgonen väntas tysk detaljhandelsstatistik för januari. Ytterligare en rad tjänste-PMI väntar under dagen med Silf/Swedbanks svenska vid 8.30. Under förmiddagen väntas också detaljhandelsstatistik för januari från EMU.

Från USA väntas ADP:s sysselsättningsrapport utöver ISM:s och Markits tjänstesektors-PMI. Bank of Canada lämnar räntebesked på onsdagseftermiddagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.