AMF investerade 2,3 miljarder i Volvo Cars notering

Pensionsjätten AMF blir Volvo Cars största svenska minoritetsägare. AMF investerar 2,3 miljarder kronor och konverterar preferensaktier till ett värde av 3,2 miljarder, uppges det i ett pressmeddelande.
Volvo Cars
Volvo Cars, fabriken i Torslanda. Foto: Adam Ihse / TT

Det innebär att AMFs samlade investering i Volvo Cars uppgår till 5,5 miljarder, vilket motsvarar drygt 3 procent av det totala antalet aktier i bolaget.

”Jag tror att det här är en bra affär för våra sparare, det är alltid utgångspunkten för oss när vi gör en investering. Men jag tror även att det är bra för bolaget, börsen och Sverige att Volvo Cars nu är ett noterat bolag. Vi ser fram emot att som aktiva och långsiktiga ägare fortsätta följa ett av Sveriges viktigaste industriföretag, och deras resa mot ökad elektrifiering och automatisering. Möjligheterna till framgång stärks av börsnoteringen, liksom av det faktum att man nu kommer att följa Svensk Kod för Bolagsstyrning vilket inte minst ökar insynen och transparensen i bolaget”, säger Andes Oscarsson, aktiechef och ägaransvarig AMF.

Under morgonen har även Folksam meddelat att man omvandlat preferensaktier till stamaktier och investerat ytterligare 1 miljard i samband med Volvo Cars börsintroduktion. Folksam har därmed totalt investerat 3,1 miljarder.

Volvo Cars var kring lunchtid upp med nästan 20% på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets