Än håller börsglädjen

Efter en mycket orolig öppning vände Stockholmsbörsen uppåt på torsdagen. Frågan är: håller det i sig?

I likhet med de ledande europeiska börserna steg Stockholmsbörsen sedan det kommit koordinerade centralbanksaktioner och förvärvsuppgifter i finanssektorn.

Kring klockan 13.30 var OMXS30 1,3 procent högre till noteringen 789,2. Omsättningen uppgick till 13,2 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var så lågt som minus 0,9 procent efter en halvtimmes handel.

– Det finns väldigt mycket osäkerhet kring vad som kommer att hända med strukturen på de finansiella marknaderna, vad som krävs för att lösa upp detta dödläge, vilka skador som detta har orsakat och kan komma att förorsaka. Därmed är det naturligt att riskpremien har gått upp väldigt mycket, samtidigt som man bör vara vaksam på att gränsen för vad som är förankrat i fundamenta kan ha passerats, säger Magnus Axén, analyschef på Evli Bank i Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Innan dagens öppning hade OMXS30 tappat 41 procent sedan toppen under sommaren 2007 varav 8 procent bara under de senaste tre handelsdagarna.

– Ser vi till flödena har det gått pengar ut ur aktiemarknaden och in på vad som uppfattas som säkrare alternativ, med fallande räntor som följd, samtidigt som avkastningskravet går mot historiskt extrema höjder i relation till vinsterna på börsen. Vi vet att det är illa och att osäkerheten är stor, men frågan är om det är värre än vad det någonsin har varit tidigare. Problemet är att ingen vet hur detta kommer att spelas ut. Kommer fler banker att gå under och hur kommer det att slå på den reala ekonomin, säger Magnus Axén.

Under morgonen meddelade sex ledande centralbanker att de tillför upp till 180 miljarder dollar extra till marknaden för att motverka den pågående stressen på interbankmarknaden. Det gav också effekt då räntan på overnightlån i dollar sjönk till 3,84 procent vid torsdagens Liborfixing, från 5,03 under onsdagen.

Det har också kommit uppgifter om sammanslagningar och förvärv bland pressade investmentbanker och bolåneinstitut. New York Times gör gällande att Morgan Stanley för samtal om en sammanslagning med bland annat Wachovia. Enligt Financial Times sitter även den kinesiska statliga investeringsfonden China Investment Corp i samtal med Morgan Stanley. Morgan Stanley steg med 25 procent i Frankfurt efter att ha fallit med 24 procent i New York på onsdagskvällen.

Vidare har Lloyds lagt ett bud på krisdrabbade HBOS värt cirka 12,2 miljarder pund och erbjuder 0,83 Lloydsaktier för varje HBOS- aktie. Om affären går igenom kommer Lloyds att kontrollera mer än 25 procent av den brittiska bolånemarknaden. I Londonhandeln steg HBOS med 51 procent medan Lloyds ökade 5 procent.

Även den svenska banksektorn lyftes på beskeden efter att inlett handelsdagen volatilt. SEB A steg med 7,6 procent till 106 kronor, Swedbank A var 4,4 procent högre till 95:50 kronor, SHB A ökade 3,5 procent till 149 kronor och Nordea avancerade 3,2 procent till 83:50 kronor.

Skogssektorn utvecklades väl med uppgångar för Stora Enso R på 3,1 procent till 74:50 kronor, Holmen B avancerade 3,4 procent till 226:50 kronor och SCA B ökade 1,0 procent till 74:75 kronor.

Deutsche Bank har tittat närmare på flera av skogsbolagen och höjt riktkursen för Holmen till 250 kronor från tidigare 180 kronor och Stora Enso till 96 kronor från tidigare 77 kronor. SCA har däremot fått en sänkt riktkurs till 85 kronor från tidigare 105 kronor men ligger ändå en bit över dagens betalkurs.

Flera av oljebolagen fortsatte att stiga och fick stöd av att WTI-oljan nu handlas över 99 dollar per fat på Nymex, vilket kan jämföras med att den så sent som på tisdagen var ned mot 90 dollar. Lundin Petroleum klättrade 7,4 procent till 52:75 kronor och PA Resources steg 5,7 procent till 35:30 kronor.

Bland aktier som gick sämre fanns Tele2. B-aktien föll med 7,1 procent till 81:75 kronor och tyngdes bland annat av att Merrill Lynch sänkt rekommendationen för aktien till underperform, från tidigare köp. Tele2 har över 25 procent av rörelsevinsten från den ryska mobilmarknaden och alla aktier med Rysslandsexponering har fallit tungt den senaste tiden.

En annan förlorare var Elekta B som tappade 7,5 procent till 116:75 kronor. Bolaget har redovisat ett resultat efter skatt på 1 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets första kvartal. Analytikerna hade räknat med ett resultat efter skatt på 38 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF