Afry (f.d. ÅF)
ANALYS+: Två potentiella kursdubblare
Analys+ inspirationsportfölj Nordiska Värdeportföljen står nu på 9,1 procents totalavkastning sedan starten den 15 december 2017. Det innebär ett tapp mot förra veckan men Stockholmsbörsens breda OMXSGI index har fallit mer kraftigt. Gapet mellan portfölj och index har nu ökat till 11 procentenheter.
BÖRJAR PANDORAS ÅTERKÖP BITA?
Senaste veckans motståndskraft förklaras framförallt av att pessimismen kring portföljens näst största innehav Pandora (21 procents portföljvikt) avtagit något. På marginalen är den dagliga aktiehandeln i Pandora numera en slagig kamp mellan blankande hedgefonder och den danska smyckesjättens stadiga återköp av egna aktier. Enligt ägarstjänsten Holdings sammanställning är det inte färre än sju hedgefonder som har omfattande blankningspositioner registrerade.
Analys+ bedömning att Pandora har fundamental dubbleringspotential står fast så vi har inga problem med att aktien studsar runt i det korta perspektivet. Läs mer här:
- Bråda bokslutstider
- Smyckesjättens tydliga plan
- Ökar i undervärderade smycken
- Slå till på berlockerna
MULTICONSULT AGERAR NU MOT HEMBRYGD LÖNEKOSTNADSINFLATION
Sist att rapportera för säsongen blev norska Multiconsult, portföljens i nuläget näst minsta innehav med 3 procents vikt. Bokslutet var som väntat mycket svagt för fjärde kvartalet, där det norska teknikkonsulthuset hade flaggat för projektnedskrivningar och utraderad vinst.
Kvartalsutfallet blev ett rörelseresultat (ebit) om -2,7 miljoner norska kronor (19). Projektnedskrivningar om -21,4 miljoner förklarar huvuddelen av tappet, men även den underliggande lönsamheten försämrades till följd av fortsatt norsk lönekostnadsinflation.
Multiconsults segmentsutfall för helåret 2017. Källa: Multiconsults bokslutspresentation 2017, s. 15
Multiconsults nya besparingsprogram i koncernens två norska segment ska återställa ebit-marginalen till 6 procent i år. Det handlar om att få kontroll över den norska kostnadsutvecklingen genom nyförsäljning, att öka konsulternas debiteringsgrad (“billing ratio” i grafik ovan) samt förbättrad projektstyrning.
Multiconsults nya sparmål för 2018. Källa: Multiconsults bokslutspresentation 2017, s. 20
Orderingångens tillväxt, på 8 procent under fjärde kvartalet och 22 procent för helåret 2017 (inklusive förvärv), en orderbok på 2,1 miljarder samt ramavtal på bland annat tunnelbanelinjen Fornebubanen ger goda grundförutsättningar för närmsta året. Det förutsätter givetvis att avtalen tagits med större disciplin än de projekt som nu belastat.
Affärsvärlden ser ingen anledning att Multiconsult över tid inte ska kunna närma sig sin strategiska ambition om 10 procents ebit-marginal.
Multiconsults rörelsemarginalambitioner mot år 2020. Källa: Multiconsults bokslutspresentation 2017, s. 21
För att summera:
- Dagens Multiconsult hade en bakåtblickande ebit-marginal på 4 procent under ett 2017 med klara styrningsproblem och personalkostnader som tillåtits svälla. Värderingen är då 14 gånger rörelsevinsten, ev/ebit.
- På 6 procents ebit-marginal och dagens intäktsbas värderas Multiconsult till understigande ev/ebit 10.
- På 10 procents ebit-marginal går Multiconsult för runt ev/ebit 6.
Då har varken Multiconsults goda organiska tillväxtmöjligheter – med projekt inom transportinfrastruktur, offentligt byggande och förnyelsebar energi – eller förvärvsstrategin beaktats. Därtill arbetar Multiconsult med låg nettoskuld, på 0,6 gånger ett nedtryckt ebitda, och låg kapitalbindning, med en avkastning på sysselsatt kapital över 30 procent.
Jämför detta med att de svenska teknikkonsultjättarna Sweco och ÅF. De gör båda 8 procents ebit-marginal, under 20 procents avkastning på sysselsatt kapital och värderas till ev/ebit 16 bakåtblickande.
Även Multiconsults fundamentala dubbleringspotential kvarstår således.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.