Analyshus: Köpläge i Volvo – jätten kommer dela ut 37 miljarder

Ett enormt miljardregn väntar Volvos aktieägare. Lastbilsjätten kommer höja utdelningen med 29% jämfört med årets utdelning, bedömer DNB Markets.
Analyshus: Köpläge i Volvo – jätten kommer dela ut 37 miljarder - Lundstedt
Volvos VD Martin Lundstedt. Foto: Claudio Bresciani / TT

Lastbilstillverkaren Volvos kassa har under året vuxit sig allt större och vid utgången av 2023 väntas en nettokassa på omkring 91 mdr kr, tror den norska storbanken DNB Markets.

Det har länge spekulerats och diskuterats varför Volvo valt att låta sin gigantiska kassa ligga och vila. Och en återkommande fråga är hur mycket av pengapåsen som kommer skeppas ut i form av utdelningar.

Den amerikanska banken Citis fordonsanalytiker, Klas Bergelind, sa nyligen i en intervju med Afv att lastbilstillverkaren brukar hålla en kassa på minst 40 mdr kr så “allt över det blir ‘fire power’ till utdelningar”.

Ökad utdelning väntas

DNB Markets analytiker Mattias Holmbergs bedömning är att Volvo delar ut 37 mdr kr till våren, enligt en färsk analys. Det skulle motsvara 18 kr per aktie, varav 8 kr i ordinarie utdelning och 10 kr i extrautdelning. Volvo-aktien stod vid 15-tiden på fredagen i 251 kr. Då motsvarar det en direktavkastning på strax över 7%. Innevarande år delade Volvo ut 14 kr, varav 7 kr i ordinarie och 7 kr i extrautdelning.

Holmberg påpekar vidare att det efter en utdelning av den kalibern fortfarande skulle finnas rikligt med pengar kvar i kassan till investeringar. Men också en god säkerhetsmarginal till målet om att inte ha någon finansiell nettoskuld inom industrirörelsen.

HÖGRE ÄN KONSENSUS

Analytikerkonsensus vittnar om en utdelning på 16,45 kr, vilket innebär att DNB Markets ligger aningen högre än snittförväntningarna.

I övrigt räknar DNB Markets med att rörelsemarginalen för affärsområdet Lastbilar minskar till 14,0% för det fjärde kvartalet, jämfört med 15,6% i det tredje kvartalet. Anledningen uppges vara vissa negativa effekter från strejken vid Mack Trucks i USA.

DNB Markets upprepar köprekommendation och riktkurs 285 kr för Volvo.

Lastbilsjättens rapport för det fjärde kvartalet väntas presenteras den 26 januari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.