Analytiker: Andra faktorer bakom kursfallet

Analytikerna tror inte att de nya uppgifterna från SVT:s Uppdrag granskning påverkar synen på Swedbanks aktie. Att kursen backar 3 procent under förmiddagens handel beror på andra faktorer, tror bedömare.
Analytiker: Andra faktorer bakom kursfallet - swedbank-700_binary_6968364.jpg

Spänningen var stor inför den information om Swedbank som SVT:s Uppdrag granskning, UG, meddelat att de skulle avslöja under onsdagsmorgonen; Uppgifterna om penningtvätt som släpptes i våras fick aktien att störtdyka.

Swedbank kan ha brutit mot USA-sanktionerUSA utreder om Swedbank har medverkat till brott mot de sanktioner som USA införde mot Ryssland efter annekteringen av Krim-halvön i Ukraina, framkommer i det nya programmet av Uppdrag Granskning. 

Men vid börsens öppning stod det klart att marknaden gjorde bedömningen att uppgifterna inte var särskilt allvarliga. Swedbank handlades ned cirka 3 procent. Men Handelsbanken var inte långt efter med en kursnedgång på drygt 2 procent. 

– I och med att både Swedbank och Handelsbanken är ned nästan lika mycket så tror jag snarare det handlar om Nordeas bankanalys än tv-programmet, säger Andreas Håkanson, analytiker på Danske Bank.

I analysen sänker Nordeas analytiker SEB till behåll, Handelsbanken till sälj och Swedbank till sälj.

Andreas Håkanson säger också att hans syn på Swedbanks aktie inte förändras av uppgifterna som UG presenterat.

– Nej, det påverkar inte mina bedömningar. Det var två case som Uppdrag granskning lade fram idag. Det ena var väldigt likt det vi hörde i våras – att det är ryska pengar som tvättats genom olika konton. Så det var inget nytt.

Sparekonomerna om Swedbank: Redan inprisat i kursen Sparekonomerna Joakim Bornold, Johanna Kull och Frida Bratt tror inte på särskilt allvarliga konsekvenser för Swedbank efter de nya uppgiterna i Uppdrag Granskning.  

Det andra caset rörde ett eventuellt sanktionsbrott. Uppdrag granskning, UG, har avslöjat att storägare till den ryska vapentillverkaren Kalashnikov har skickat runt 10 miljoner kronor till sin amerikanska motsvarighet – Kalashnikov i USA. Detta trots att internationella sanktioner förbjuder bolagen att göra affärer. Men bedömare som Affärsvärlden talat med menar att det inte är säkert att Swedbank kan lastas för detta. Dessutom rör transaktionerna ”bara” cirka 10 miljoner kronor.

– Att man skulle upptäcka sanktionsbrott i Swedbank har vi varit oroliga för sedan i våras, och det är också delvis därför som aktien handlats ned så mycket. Men om detta är det enda sanktionsbrott de hittat känns det inte allvarligt, , säger Andreas Håkansson.

Inte heller Lars Söderfjell, nordisk aktiechef på Ålandsbanken, tror att UG:s uppgifter kommer att påverka synen på Swedbanks aktie.

– Jag tror inte det här förändrar helhetsbedömningen av aktien. Med all sannolikhet kommer banken få stora sanktioner från USA, men jag tror inte att innehållet i programmet påverkar storleken på sanktionerna särskilt mycket. Och mycket ligger redan diskonterat i aktiekursen, säger han.

Dessutom är det oklart om Swedbanks agerande utgör ett brott mot sanktionsbestämmelserna.

– Det är inte helt klarlagt, säger Söderfjell.

Enligt ett pressmeddelande från Swedbank i morse säger banken att man redan kände till de affärer som UG presenterat.

”Under en intervju som SVT gjorde den 7 november mottog banken ett dokument, som lämnades över till den interna utredning som leds av den internationella advokatfirman Clifford Chance. Enligt besked från Clifford Chance var information i dokumentet, i den mån den är relevant för undersökningen, redan känd inom den interna utredningen.”

Affärsjuristen: Brott mot sanktioner är mycket värreAtt medverka till brott mot sanktioner är något helt annat – och betydligt värre – än att medverka till penningtvätt. Den bedömningen gör affärsjuristen Peter Utterström, expert på antikorruption och regelefterlevnad, i en intervju med Dagens Nyheter. 

Enligt pressmeddelandet innebär de transaktioner som UG avslöjat inte att Swedbank brutit mot några sanktionsbestämmelser.

”Banken känner inte till att några överträdelser av OFAC:s sanktionsbestämmelser skulle ha framkommit i den pågående interna utredningen.”

Inte heller på DNB kommer de nya uppgifterna att resultera i några större prognosjusteringar eller förändringar i rekommendationer.

– Vi diskuterade programmet i morse och vår bedömning är att det inte tillför något nytt. Beloppet, 10 miljoner kronor, är också relativt litet, säger Anders Rudolfsson, mäklare på DNB Markets

– Sedan kan det förstås tillkomma information i samband med de amerikanska myndigheternas granskning som UG inte känner till. Och det ska man ha respekt för, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.