Analytiker: Bostadspriserna faller ytterligare 5-10%

Efter Riksbankens höjning av styrräntan med 100 punkter spås tuffa tider för hushållen. "Konsumtionen har redan dämpats men man får nog räkna med en rejäl nedgång härifrån", säger Therese Persson, analytiker på Danske Bank. "Många hushåll och företag behöver nu hålla igen på onödiga utgifter", konstaterar Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank.
Analytiker: Bostadspriserna faller ytterligare 5-10% - Alexander Donka
Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank och Therese Persson, analytiker på Danske Bank.

Konsensus inför tisdagens räntebesked var att Riksbanken skulle höja styrräntan med på 75 punkter, men Riksbanken beslutade om hela 100 punkter. Något som förvånade Therese PerssonDanske Bank:

”100 punkters höjning gick såklart inte att utesluta men man får ändå säga att det var en överraskning. Vi trodde att Riksbanken skulle nöja sig med 75 punkter”.

Knut HallbergSwedbank var däremot inte överraskad:

”Mitt huvudscenario var 75 punkter, men jag hade en tydlig riskbild och att sannolikheten var hög för 100 punkter, så jag blev inte särskilt överraskad”.

Båda två tror att höjningen kommer att slå hårt mot både hushåll och företag:

”De rörliga låneräntorna stiger nu men även räntor med kort bindningstid stiger. Många hushåll och företag behöver nu prioritera vad som är viktigast och hålla igen på onödiga utgifter”, säger Knut Hallberg

”Bara med dagens höjning kommer många hushåll att möta nästintill en dubblering i räntekostnader. Hushållens konsumtion har redan dämpats men man får nog räkna med en rätt rejäl nedgång härifrån”, spår Therese Persson.

När det gäller bostadsmarknaden så ligger en nedgång i korten:

”Vi räknar med att bostadspriserna sjunker med 15% från topp till botten för riket i sin helhet – säkert något mer i storstadsområdena. Utvecklingen av elpriserna och på vilket sätt som regeringen kommer kompensera hushållen kommer dock också ha stor bäring på prisutvecklingen”, säger Knut Hallberg.

”Aggressiva räntehöjningar, höga elpriser och en rejäl köpkraftsindragning för hushållen är inte någon vidare bra sammansättning för bostadsmarknaden. Dessutom är jag orolig över att hushållen inte är beredda på räntehöjningar i den här storleken så jag tror att man får räkna med ytterligare nedgångar på 5-10% härifrån innan det stabiliseras”, säger Therese Persson.

Inför nästa räntebesked tror båda på en höjning med 75 punkter, men räntetoppen skiljer sig något åt:

Knut Hallberg tror att styrräntan toppar på 2,75%, medan Therese Persson ser en något lägre topp, runt 2,5%.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.