Analytiker: Här är investmentbolagen att köpa och minska i

I dagsfärska analyser skriver Kepler Cheuvreux om två investmentbolag att köpa och ett att minska i.
Analytiker: Här är investmentbolagen att köpa och minska i - UNGDOM EKONOMI
Genrebild Foto: Stina Stjernkvist / TT

För investmentbolagen Investor och Kinnevik lämnas fortsatta köpråd i de dagsfärska analyserna från Kepler Cheuvreux.

Vad gäller Kinnevik ses aktien ha fått en rejäl smäll under året på grund av turbulensen som setts hos tillväxtaktier.

“Kinnevik kan skryta med den bästa aktieavkastningen bland nordiska investeringsbolag, men det är mycket volatilt, vilket verkligen har varit fallet under 2022. Vid dagens substansvärde motsvarar Tele2-innehavet och Kinneviks kassa 108 kronor (61 procent av aktiekursen). Detta innebär en mycket kraftig rabatt på den onoterade portföljen. Vi ser en begränsad nedgång från dagens kurs och upprepar vår köprekommendation”, skriver Kepler-analytikern Johan Sjöberg.

De sänker dock riktkursen från 281 till 195 kronor.

När det kommer till Investor ses mixen av onoterade innehav med goda tillväxtmöjligheter och dess noterade portfölj med “högkvalitativa marknadsledande företag” som attraktiv. Den har också historiskt sett resulterat i en avkastning som överträffat aktiemarknaden. Den höga rabatten på 20% innebär ett bra köptillfälle, skriver Keplers Johan Sjöberg vidare.

“Vår positiva syn på Investor bygger först och främst på bolagets starka historik och dess förmåga att konsekvent överträffa aktiemarknaden, vilket det har gjort sedan 2011”, skriver Sjöberg men sänker riktkursen från 230 till 198 kronor för att återspegla utvecklingen av substansvärdet

För Industrivärden upprepas samtidigt rekommendationen minska. Kepler fortsätter att rekommendera investerare att köpa den underliggande portföljen, som är 100% noterad och lätt att replikera, istället. Riktkursen sänks också från 263 till 232 kronor. Detta baserat på en rabatt på 20% på substansvärdet för att återspegla den underliggande substansvärdesförändringen.

“Vi är besvikna över bolagets brist på portföljaktivitet och därför anser vi att aktien bör handlas med en rabatt på 20%, i linje med dess historiska genomsnitt. Vi har en positiv syn på den börsnoterade portföljen”, skriver de.

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du vilka aktier som går bäst och sämst i dag. Du hittar också aktierna som varit störst vinnare och förlorare i år och det senaste året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.