Analytiker om Telia: Risk för svag guidning för 2020

Risken i Telias bokslutsrapport ligger i hur bolaget guidar för trenderna under 2020, menar analytiker enligt en rad analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Vi tror att Telia kan komma att guida för ett lägre kassaflöde under 2020, vilket skulle indikera en utdelningsrisk”, skriver DNB Markets som spår 11 miljarder kronor i operativt fritt kassaflöde under 2020.

Det skulle innebära en nedgång från Telias prognos för fjolåret om ett kassaflöde på 12,0-12,5 miljarder kronor.

Analytikerkåren som helhet räknar med att Telia når upp till sin prognos för helåret 2019. Infronts snitt av fem estimat ligger på ett kassaflöde på drygt 12,1 miljarder kronor 2019, en ökning från 10,8 miljarder kronor 2018.

För 2020 ligger snittestimatet på ett kassaflöde som ligger stabilt på knappt 12,1 miljarder kronor.

Morgan Stanley tror att resultatet i Telias svenska verksamhet, som står för omkring 47 procent av bankens värdering av Telia, fortsätter att sjunka under 2020.

Investmentbanken varnar också för att förvärven av Bonnier Broadcasting och norska Get har bidragit till en ökad skuldsättning, vilket enligt Morgan Stanley utgör ett riskmoment vad gäller utsikterna för utdelningen.

”Utdelningen täcks av kassaflödet under 2020, men den nya ledningen kan verka för en snabbare sänkning av skuldnivån, vilket indikerar en viss risk för en justering av utdelningsnivån”, skriver banken.

Även JP Morgan Cazenove tar upp risken för sänkt utdelning framöver.

”Den nya vd:ns (Allison Kirkby, reds anm) tillträde i juni 2020 kan eventuellt resultera i en utdelningssänkning och högre capex givet att hon ärver ett bolag som lider av undermålig hantering av verksamheten (’poor execution’)”, skriver JP Morgan Cazenove.

Utdelningen för 2019 väntas, enligt Infront, samtidigt öka till 2:41 kronor per aktie, från 2:36 kronor 2018.

För det fjärde kvartalet 2019 väntas Telia kunna uppvisa en ihållande förbättring jämfört med utvecklingen under det första halvåret, vilket bolaget tidigare har guidat för.

Infronts snittestimat av fem analytikers prognoser ligger på ett justerat ebitda-resultat på 7.714 miljoner kronor för koncernen (6.735).

Telia presenterar sin rapport onsdagen den 29 januari cirka klockan 7.00. En rapportkonferens, som också sänds över internet, inleds klockan 10.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets