Analytiker räknar med förskräckliga oljerapporter

Oljebolagens rapporter för det andra kvartalet kommer att vara "förskräckliga" bedömer analytiker, enligt CNBC.
Foto: Eric Gay/TT

”Det kommer att bli brutalt” sade Kathy Hipple, analytiker på organisationen IEEFA, inför sektorns rapportredovisningar över de kommande två veckorna.

Först ut är norska statliga oljejätten Equinor på fredag, följt av österrikiska OMV, italienska Eni, franska Total och brittisk-nederländska Shell nästa vecka.

I slutet av juli kommer även de stora amerikanska oljebolagen Exxon, Chevron och ConocoPhillips att redogöra sina siffror för den nattsvarta perioden.

Det andra kvartalet såg oljepriset dyka samtidigt som marknaden drabbades av en efterfrågechock på grund av covid-19. De dubbla smällarna har gjort att det även kommer läggas mycket fokus på företagens förmåga att ge ut utdelning. För de som ger kvartalsutdelningar som Shell och Equinor kom dessa att bli kapade under första kvartalet. Shells sänkning var den första sedan andra världskriget.

Även på internationella energirådet, IEA, bedömer man att 2020 mycket väl kan bli branschens värsta år någonsin med ”svarta april” som värsta månaden i mannaminne.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här