Analytiker: Svag efterfrågan sänker diamantmarknaden

Tisdagens resultat från diamantjätten De Beers fjärde försäljningscykel för året visar tydligt att marknaden för rådiamanter är under tryck, menar analytiker vars kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

“Det står helt klart att diamantbranschen genomgår en svagare period till följd av trög efterfrågeutveckling och överutbud av mindre stenar”, skriver Deutsche Bank.

De Beers sålde rådiamanter för 415 miljoner dollar, motsvarande cirka 4 miljarder kronor, i 2019 års fjärde försäljningscykel, vilket Direkt tidigare har rapporterat.

Resultatet var 29 procent lägre än i den senaste försäljningscykeln och 25 procent lägre än vid motsvarande i fjol, då diamanter för 554 miljoner dollar såldes.

“Den fjärde cykeln visade det svagaste resultatet sedan oktober 2017”, noterar RBC Capital Markets, som menar att resultatet har betydelse även för den bredare marknaden.

Efter en studs uppåt under det fjärde kvartalet i fjol har marknaden därmed vänt tillbaka till en svagare trend, konstaterar Deutsche Bank.

De Beers genomför tio försäljningscykler per år. En cykel består av tre delar, där majoriteten av de oslipade diamanterna säljs till ett begränsat antal auktoriserade köpare.

Stockholmslistade Lucara Diamond håller sin kvartalsvisa försäljning av rådiamanter i Botswana på torsdagen 23 maj.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här