Analytiker: Volvo Cars aktie har blivit mer intressant

Volvo Cars har fått tre procentenheter större free float (tillgängliga aktier) efter att huvudägaren Geely sålt 100 miljoner aktier sent på torsdagen.
Analytiker: Volvo Cars aktie har blivit mer intressant - WEB_INRIKES
Illustrationsbild från Volvo Cars fabrik. Foto: Thomas Johansson/TT

– Detta är ett steg i rätt riktning, säger Handelsbankens analytiker Hampus Engellau i en intervju med Dagens industri, Di.

Försäljningspriset var 37 kronor styck. Volvo Cars aktie hade vid 14-tiden fallit drygt 10 procent till 36,48 kronor senast betalt, vilket alltså var under Geelys försäljningspris.

Genom affären har Geelys ägande minskat från 82 till 79 procent.

– Men jag tycker att det är ett så pass stort och intressant företag med en intressant resa framför sig som förtjänar en ännu större free float. Det skulle gynna dem, och det tror jag att alla parter skulle tjäna på, säger Hampus Engellau till Di.

Han ser gärna att free float stiger till 40-45 procent, vilket han påpekar att Daimler Truck har idag.

Att ett företag har låg free float kan göra att många portföljförvaltare inte kan äga aktien, trots att de vill, på grund av ett för lågt utbud av aktier.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.