Geely: Vi storsäljer i Volvo Cars för att öka likviditeten i aktien

Kinesiska Geely har sålt 100 miljoner aktier i Volvo Cars för att "optimera aktieägarstrukturen". Men det finns inga planer på ytterligare försäljningar, uppger bolagets kommunikationsansvarige i Sverige för Affärsvärlden.
Volvo Cars-ägaren Geely har tre bolag inom koncernen registrerade på skatteparadisen Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna
Li Shufu, grundare av Geely och styrelseordförande i Volvo Cars.

Det var under torsdagen, strax innan Stockholmsbörsens stängning, som Geely sålde 100 miljoner aktier i Volvo Cars, enligt Bloomberg. Försäljningen motsvarade 3,4% och för det fick Geely cirka 3,7 mdr kr. Innan transaktionen ägde Geely 82% av biltillverkaren.

Hur kom det sig att försäljningen publicerades strax innan Stockholmsbörsens stängning?

”Kan inte kommentera det i nuläget”, skriver Stefan Lundin, kommunikationsansvarig för Geely Sverige och presskontakt för kinesiska Geely, i ett mejl till AFv.

Rabatt på nära 10%

Försäljningen till ”stora investerare” gjordes till 37 kronor per aktie, skriver Bloomberg och hänvisar till ett uttalande. Priset innebar en rabatt på 9,4% jämfört med torsdagens stängningskurs som var 40,84 kronor. Geely har åtagit sig en lock-up period om 90 dagar avseende sitt återstående aktieinnehav.

Aktien rasar under fredagen och är i skrivande stund ner 10%.

Varför gör man den här försäljningen? 

”För att optimera aktieägarstrukturen genom att öka likviditeten i aktien”, skriver Lundin.

Planeras fler försäljningar framåt?

”Det finns inga sådana planer i nuläget.”

Om aktieägarstrukturen är optimal just nu vill bolaget inte svara på. 

Volvo Cars faller som sagt tungt på Stockholmsbörsen. Här hittar du dagens vinnare och förlorare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets