Analytikerna hissar köksbolagets avyttringsplaner

Dagens rekommendations- och riktkursförändringar innefattar ett flertal justeringar i positiv riktning för kökstillverkaren.

Kökstillverkaren Nobia, som på onsdagen meddelat planer på att avyttra sin franska verksamhet, får höjda rekommendationer från såväl Handelsbanken som Danske Bank.

Danske Bank höjer rekommendationen på köksbolaget Nobia från sälj till avvakta. Riktkursen skruvas upp från 47 till 66 kronor.

”Vi ser positivt på avyttringen av Hygena. Köpeskillingen på 20 miljoner euro är ett bra värde på Hygena och avyttringen minskar den operationella risken i bolaget. Till följd av affären höjer vi våra estimat på rörelseresultatet för 2015-2016 med 7-11 procent”, skriver banken.

Även Handelsbanken höjer rekommendationen för Nobia. Rekommendationen höjs till köp, från tidigare öka, efter gårdagens Hygena-försäljning. Mot bakgrund av detta väljer även banken att plocka in aktien i Aktieportföljen med en vikt om 4 procent. Samtidigt får Novo Nordisk utgå (portföljvikt 4 procent) efter en stark kursutveckling.

SEB Equity Research höjer riktkursen på Nobia från 64 till 72 kronor med bibehållen rekommendation köp.

Vidare så sänker SEB Equity Research riktkursen på oljebolaget Africa Oil från 80 till 60 kronor med bibehållen rekommendation köp.

Den kenyanska regeringen publicerade i går en ”Finance Act” som väntas innebära 30-37,5 procent reavinstskatt på försäljning av tillgångar i oljelicenser. Detta är betydligt högre än de 10 procent som SEB har räknat med. Banken menar samtidigt att detta är inprisat i dagens aktiekurs.

”Ökade skatter i Kenya är negativt men aktien reflekterar en ännu värre utveckling”, skriver banken.

”Konventionella utfarmningar kommer dock behandlas som skatteneutrala vilket är positivt för Africa Oil”, skriver SEB vidare.

”Vår nya riktkurs förutsätter ingen ytterligare potential i existerande fältresurser”, skriver banken.

Vad gäller Millicom så höjer SEB Equity Research höjer riktkursen från 700 till 730 kronor mot bakgrund av valutaskäl. Rekommendationen är kvar på köp.

”Tillväxten och kassaflödet är det som attraherar oss. De utsikter som lämnades vid kapitalmarknadsdagen i går var i linje med våra förväntningar”, skriver banken.

Citi Research inleder bevakning av teleoperatören Com Hem med rekommendationen neutral och en riktkurs på 54 kronor.

Citi Research höjer också rekommendationen för Telia Sonera till köp, från tidigare neutral. Riktkursen dras samtidigt upp till 58 kronor, från tidigare 51 kronor.

Inderes har höjt rekommendationen för skogsbolaget Stora Enso till köp, från tidigare öka, rapporterar Kauppalehti.

Riktkursen är fortsatt 7,6 euro, eller 69,7 kronor i dagens växelkurs.

———————————————————————-

Citi
Research:

Com
Hem             

Neutral,
54 SEK                

(Ny
bevakning)

Telia Sonera         

Köp,
58 SEK                    

(Köp,
51 SEK)

 

Danske
Bank:

Nobia               

Avvakta,
66 SEK                

(Sälj,
47 SEK)

 

Handelsbanken:

Nobia               

Köp,
tas in i ”Aktieportföljen”

(Öka)

 

Inderes:

Stora
Enso          

Köp,
7,6 EUR                   

(Öka,
7,6 EUR)

 

SEB Equity Research:

Africa Oil          

Köp, 60 SEK                    

(Köp, 80 SEK)

Millicom            

Köp,
730 SEK                   

(Köp,
700 SEK)

Nobia               

Köp,
72 SEK                    

(Köp,
64 SEK)

———————————————————————-

 

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco