”Analytikerna ska leva i samma värld som kunderna”
Slut på fega ”behåll”-rekommendationer, slut på att varje analytiker kan sitta och ha sin egen favoritaktie – och ett försök att få slut på investerarnas klagomål om att analytikerna inte vågar ge säljråd för att de riskerar att tappa affärsuppdrag från bolagen som analyserna berör.
Så kan man beskriva de regler HSBC nu inför för sina 400 analytiker världen över. Bakgrunden är något till synes så självklart som att analytikerna ska leva i samma värld som sina kunder.
”Vi ska förmedla en bild som motsvarar den värld som våra kunder lever i. Eftersom de måste ta ställning till om de ska köpa eller sälja ska även våra analytiker göra det. Som följd av det kommer ”behåll”-rekommendationen att försvinna. Det finns alltid någon rörelse i en aktie, och våra kunder ska kunna förvänta sig att våra analytiker har en tydlig åsikt om hur den ser ut”, säger Johan Mörner.
Det har sagts att ni alltid ska utfärda lika många köp- som säljrekommendationer, borde inte sånt snarare bero på själva bolagen än på vad ni har för regler? ”Det där är en feltolkning av vad vi har sagt. Vad vi menade var att det ska vara marknadsviktade rekommendationer. Har vi övervikt i en sektor, det vill säga mer än denna är viktad i index, ska analytikerna ha rekommendationer som motsvarar den viktningen. Rent praktiskt innebär det att det inte längre blir möjligt att alla enskilda analytiker sitter och har köprekommendationer på sina egna favoritaktier vilket är viktigt för att öka trovärdigheten i vår analysprodukt.”
Och den är så låg att det behövs? ”Våra analytiker är inte sämre än andra, tvärtom var vi till exempel tidigt ute och varnade för teknikaktierna hösten 1999. Men generellt sett måste analytikerkåren återerövra sitt förtroende, och det här är ett sätt. Vi har dessutom upprättat en intern fond där vi investerar i de aktier vi har köprekommendation på, och framöver kommer vi att öka mängden pengar i den. Det blir ett sätt att omsätta rekommendationerna i pengar mer konkret.”
Hur har analytikerna reagerat på den ökade pressen? ”Ganska positivt, tror jag. Alla nyheter är svåra att ta till sig i början och det är klart att kraven nu ökar, men följden blir ju en mer professionell utvärdering – både av dem som yrkesmänniskor och av oss som företag. Det tror jag är bra.”
Tycker du att alla analyshus borde följa ert exempel? ”Vi kan inte tala om för andra vad de ska göra. Vi har gjort den här bedömningen för att vi tror det är bra. Om andra sedan har en annan logik får det stå för dem. Men det finns nog andra som skulle behöva det.”
Under förra året hade HSBC positiva rekommendationer, öka eller köp, för 45 procent av de europeiska bolagen, medan omkring 40 procent av rekommendationerna var behåll. Endast 15 procent av rekommendationerna var negativa, med rådet sälj eller minska.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.