Anders Borg tror att det kommer tuffare reglering för teknikbolagen

Den tidigare finansministern Anders Borg som sadlat om till styrelseproffs och rådgivare tror att det kommer tuffare reglering för teknikbolagen framöver. Det framgår av en intervju i podden Market Makers.
Anders Borg.
Anders Borg. Foto: Claudio Bresciani / TT
”Jag tror att det kommer. Det är helt uppenbart att det finns en politisk vilja för det”, säger han i ett nysläppt avsnitt.

Anders Borg delar dock inte bedömningen att det skulle vara bra att reglera sektorn eller de största teknikbolagen på grund av deras starka marknadsställningar.

”Jag är lite skeptisk till den här regleringsivern, särskilt om man tittar på det europeiska perspektivet”, säger Anders Borg och påpekar att Europa har väldigt få teknikjättar.

”Europa behöver inte regleringar, vi behöver ett mycket bättre VC-klimat (venture capital, reds. anm.) som gör att vi kan på allvar konkurrera med Google och Amazon”, föreslår den tidigare finansministern som även ser riskvilja och kapital som viktiga komponenter.

Anders Borg poängterar att han tror på tekniksektorn och de effektivitetsvinster som den skapar. Vidare ser han positivt på det faktum att Sverige och Stockholm har blivit stora hubbar för teknikbolag.

Kinnevik, Nent och Creades lyfts fram som intressanta investeringar på den svenska börsen, vilka också är innehav i den egna portföljen.