Anders Nyrén: Det måste göras nu

Industrivärden, storägare i flera av Sveriges största industri- och verkstadsbolag, anser att läget är oklart i den för tillväxten och välfärdssamhället viktiga energifrågan.

Investmentbolaget efterlyser en bred svensk energiöverenskommelse och ett beslut om att ersätta existerande kärnkraft som lösningar i närtid. Landets nya regering har initialt förefallit vara ”lite oklar” i kärnkraftsfrågan, och negativ till en utbyggnad.

Det uppger Industrivärdens vd Anders Nyrén under en intervju med SIX News på måndagen.

Nu har vi i Sverige haft val och regeringsskifte. Ser ni, som en stor företagsägare, att det finns något viktigt område där det råder oklart läge och där den nya regeringen behöver lämna tydliga besked?

”Ja, vi måste få en bred, hållbar och långsiktig energiöverenskommelse”, säger Nyrén kort.

Menar ni kring bas-el specifikt?
”Nja, kring hela energiförsörjningen, där bas-el är en del av det.”

Har ni några egna förslag på energiområdet?
”Ja, vi kan inte upprätthålla Sveriges tillväxt och välfärdssamhälle med mindre än att vi börjar med att besluta oss för att ersätta existerande kärnkraft med ny kärnkraft. Och med tanke på den planeringshorisont som gäller för kärnkraften så börjar det där bli bråttom – det här måste man göra nu.”

Baserat på vad som rapporterats så här långt från den nya regeringen, hur känner ni att ställningstagandet kring kärnkraften har utvecklats?
”Den är väl lite oklar till att börja med, men den är inte positiv till utbyggnad av kärnkraft”, konstaterar Nyrén kring den nya (S)-(MP)-regeringens positionering hittills i kärnkraftsfrågan.

Industrivärden är storägare i stora Stockholmsnoterade industri- och verkstadsbolag som Sandvik, SCA, Volvo och SSAB.

Per den 30 september 2014 var Industrivärdens ägarandel i Sandvik 12,1 procent av kapital och röster, i SCA 10,0 procent av kapital och 29,4 procent av röster, i Volvo 7,1 procent av kapital och 21,2 procent av röster och 10,7 procent av kapital och 17,7 procent av röster i SSAB.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.