Andra AP-fonden säljer innehav inom tobak och kärnvapen

Andra AP-fonden har sålt sina innehav i totalt cirka 60 tobaksbolag samt bolag involverade i underhåll och modernisering av kärnvapensystem och har nu inga aktier kvar i dessa bolag.

Avinvesteringar i tobaksbolag stödjer syftet med konventionen för tobakskontroll, att kraftigt minska tobakskonsumtionen och tobaksrökningens skadliga effekter, skriver AP-fonden i ett pressmeddelande.

Avinvesteringar i bolag som är involverade i både underhåll och modernisering av kärnvapensystem stödjer syftet i icke-spridningsavtalet för kärnvapen (NPT), att kärnvapen på lång sikt ska avskaffas från samtliga länder, anger Andra AP-fonden. Andra AP-fonden har tidigare exkluderat kärnvapenbolag verksamma i länder som inte har rätt att inneha dessa, enligt NPT.

Vilka bolag som innehaven har sålts i kommer inte att offentliggöras, enligt Ulrika Danielson, kommunikationschef på Andra AP-fonden.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.