Forskare om Jacob Karlsson: Trovärdigheten påverkas

K-Fastigheters VD Jacob Karlssons oklara akademiska bakgrund och löpartider kan påverka han förtroende. "Man får anta att det sitter en del revisorer, långivare och andra inom finanssektorn och undrar lite nu", säger Ulf Larsson-Olaison, lektor i företagsekonomi.
Forskare om Jacob Karlsson: Trovärdigheten påverkas - forskare-karlsson

Ulf Larsson-Olaison är lektor i företagsekonomi på Jönköpings Internationella Handelshögskola, där han forskar om redovisning och bolagsstyrning. Han har läst samtliga av Affärsvärldens artiklar rörande K-Fastigheters VD Jacob Karlsson om det personliga rekordet på att springa milen på 28:50 och felaktigheterna kring antalet högskolepoäng Hässleholmssonen tagit.

”Jacob Karlsson är ju en entreprenör och många entreprenörer bygger upp sitt varumärke och sin självbild genom att berätta historier om sig själva. Den här typen av person är egentligen en tidlös karaktär. Ibland blir det att man minns fel, såsom med löpartiden. Det är så människors hjärnor fungerar, att minnet ibland sviktar”, säger Ulf Larsson-Olaison och fortsätter:

Ulf Larsson-Olaison, lektor i företagsekonomi vid Jönköpings handelshögskola. Foto: Pressbild

”Men i det här bolaget är han ju inte ensam. Det är ju ett publikt bolag, även om han är största aktieägare. Det gör att det finns en hel del frågor kring hur vi hanterar publika bolag”, säger han.

Reagerar på bolagsstyrningen

Ulf Larsson-Olaison lyfter fram att bolagsstyrning bygger på en idé om att balansera olika maktpositioner i ett bolag. Från den första intervjun Affärsvärlden gjorde med Jacob Karlsson reagerar han på följande citat av K-Fastigheters VD:

”Du får fatta dina egna beslut, du kan styra vart man ska gå. Är man då som mig, tillsammans med Erik (Selin, reds. anm.), huvudägare, så visst, vi har en styrelse, men jag behöver inte vika mig. För så länge jag och Erik är överens så gör vi på det sättet.”

Om det säger Ulf Larsson-Olaison:

”God bolagsstyrning handlar ändå om att det finns balans. Grundare i noterade bolag tenderar att vara just som Jacob Karlsson beskriver sig själv i intervjun, en entreprenör, och det brukar ju ofta fungera väldigt bra. Det är ju därför han har lyckats bygga det här bolaget. Men det finns ju många kända situationer där grundaren så att säga obalanserat fattar farliga beslut”, säger Ulf Larsson-Olaison och fortsätter:

”I vilket fall som helst så sitter minoritetsaktieägarna väldigt beroende av Jacob Karlsson. Då blir frågan om hans omdöme ännu viktigare. Tycker man att en person som ljuger om sin utbildningsbakgrund är något som påverkar förtroendet för individen så bör detta påverka hur minoritetsaktieägarna ser på bolaget också.”

Kan tappa i börsvärde

Inom akademien har det gjorts forskning kring vad som händer med ett börsnoterat bolag då det uppdagats något uppseendeväckande kring bolagets VD. I en studie som publicerades i den välrenommerade akademiska journalen Journal of Financial Economics undersökte forskarna tolv olika case där VD:n farit med osanning, och där två av dem ljugit om sina akademiska meriter. Det visade sig att aktievärdet sjönk med -4,2% om VD:n hade ljugit.

”Den här studien gjordes i USA och där fungerar aktiemarknaden på ett annat sätt. I K-Fastigheter är det inte lika stor omsättning av aktier på en dag, så det är nog inte så stor risk för ett stort kursfall, men det är klart att det väcker frågor. Företaget är ju opåverkat om VD:n har 240 högskolepoäng eller 128,5 högskolepoäng, men förtroendet för honom kan ändå påverkas då han är med och sätter själva värderingen för fastighetsbeståndet. Man får anta att det sitter en del revisorer, långivare och andra inom finanssektorn och undrar lite nu”, säger Ulf Larsson-Olaison och fortsätter:

”Ett lån är inte bara mjuka variabler, det bestäms av återbetalningsförmågan. Det är inte otänkbart att trovärdigheten påverkar. Sen är det klart att det blivit mindre personliga beslut i takt med att bankerna blivit mer reglerade. Man ska inte glömma heller att de personliga relationerna är viktiga för många bolag”.

K-Fastigheters IR-chef framhåller i ett mejl till Affärsvärlden att det är en extern, oberoende aktör och inte VD Jacob Karlsson som sköter värderingarna av förvaltningsfastigheterna och de fastigheter som håller på att byggas.

Dagen efter att Affärsvärlden publicerat artikeln hade dock K-Fastigheters aktie rasat med nästan 10% vid lunchtid.

Flera fonder äger K-Fast

I K-Fastigheters ägarlista finns Jacob Karlsson och Erik Selin som de två största ägarna. Men även fondbolag som Länsförsäkringar Fonder, SEB Fonder, Carnegie Fonder, Handelsbanken Fonder samt Andra och Fjärde AP-fonden.

”Några som brukar vara känsliga för press och allmänna uppfattningar är ju pensionsfonder och liknande. Sen är deras positioner ofta ganska många miljoner, så de har inte riktigt möjlighet att agera kortsiktigt. Det blir en effekt på mer lång sikt, men om många stora institutioner inte vill äga en aktie så blir det svårt att försvara aktiekursen”, säger Ulf Larsson-Olaison.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets