Apple lyfte på lanseringsrykten

New York-börserna noterade oregelbunden utveckling kring nollstrecket genom torsdagshandeln.

Morgan Stanley går med på en stor förlikning för gamla synder och PR-maskineriet kring Apple verkar förbereda sig inför nästa stora lansering. Oljeaktier fick återigen uppleva prispress.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,1 procent lägre vid 18.214. Det bredare storbolagsindexet S&P 500 noterades 0,2 procent lägre vid 2.111 medan Nasdaq Composite handlades 0,4 procent högre vid 4.988.

Räntan på den tioåriga obligationen handlades upp 5 punkter till 2,01 procent samtidigt som trettioårsräntan var upp 3 punkter till 2,60 procent.

Den amerikanska WTI-råoljans frontmånadstermin handlades under dagens handel ned med 4,2 procent till 48,9 dollar fatet. Det var betydligt mer än Brent-råoljans fall på -1,9 procent till 60,5 dollar fatet och spreaden börjar nu närma sig 12 dollar fatet. Bland de internationella oljejättarna var Chevron och Exxon Mobil ned med -1,4 respektive -1,1 procent.

Morgan Stanley betalar 2,6 miljarder dollar i en förlikning med amerikanska justitiedepartementet avseende missvisande påståenden kring bolån som banken paketerat om och sålt vidare i marknaden. Finanshusets aktie var ned 1,5 procent.

Muntrare var det i tekniksektorn där Apple, enligt Wall Street Journals tekniknyhetstjänst Digits källor, håller ett ”specialevent” den 9 mars. Det tolkar tidningen som ett sannolikt tillfälle för lanseringen av Apple Watch, Apples första helt nya produkt sedan iPad. Apple var upp 1,3 procent.

Salesforce.com levererade efter onsdagskvällen rapportbesked med stark tillväxt i fjärde kvartalet och guidning om fortsatt tillväxt under 2015. Det räckte för att höja aktien med 12 procent. Att det högt värderade molntjänstbolaget gör fortsatta förluster på sista raden och guidar för förluster framåt verkar inte dämpa marknadens optimism.

USA:s kommunikationsreglerare Federal Communications Commission (FCC) röstade igenom ett nytt regelverk för nätneutralitet. Reglerna ger myndigheterna ökade befogenheter att reglera bort internetoperatörers nuvarande möjligheter att styra över användares tillgång till internetinformation. Comcast tappade 0,8 procent och Time Warner Cable var ned 1,4 procent efter beskedet.

Eftermiddagens makroutfall inkluderade något högre kärn-konsumentprisinflation än väntat mellan december och januari. Utfallet indikerar att centralbanken Federal Reserve (Fed) har rätt i sitt antagande att den senaste nedgången i inflationen är tillfällig, kommenterade svenska Handelsbanken.

Apropå Fed så har San Francisco-distriktschefen John Williams, i nuläget röstande medlem i centralbankens penningpolitiska kommitté FOMC, uttalat sig i en intervju för TV-kanalen Fox.

Williams budskap där var att Fed kan vara trygga med att börja höja räntorna i sommar eller i höst. Stöd kommer från nuvarande momentum i den amerikanska ekonomin tillsammans med förväntningar om fortsatt förbättrad arbetsmarknad, menar han.

Bland övriga makroutfall för dagen var veckoutfallet över nya arbetssökande något högre än väntat.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.