Apple lyfte på Wall Street

USA-börserna noterade rejäla uppgångar på tisdagen. Stark statistik från Kina, hög husförsäljning i USA och en bra Apple-rapport bidrog till det goda sentimentet.

27 av de 30 Dow-bolagen noterade uppgångar. Tre representanter för den gamla industrin, IBM, Coca-Cola och McDonalds, backade på svaga rapporter.

”I slutet av september var aktiemarknaden 4 procent övervärderad och optimismen var påtaglig. Alla vet dock att rekyler förekommer och att vi inte hade haft någon på länge. Men när de uppträder blir de ändå omskakande. Vi gick från ett läge med 4 procents övervärdering till 8 procents undervärdering och pessimismen började ta över. Nu är villkoren för aktiemarknaden bättre”, säger börsanalytikern Hugh Johnson till CNBC.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp 1,3 procent till 16.615. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 2,0 procent till 1.941 medan Nasdaq Composite steg med 2,4 procent till 4.420.

Räntan på den tioåriga obligationen ökade 4 punkter till 2,22 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 4 punkter till 3,00 procent.

Kinas bruttonationalprodukt, BNP, steg med 7,3 procent under det tredje kvartalet 2014, jämfört med motsvarande kvartal året innan. Analytiker hade räknat med en BNP-tillväxt på 7,2 procent.

Försäljningen av befintliga hus i USA steg med 2,4 procent till 5,17 miljoner hus i årstakt under september. Marknadens prognos var att försäljningen skulle stiga med 1,0 procent till 5,10 miljoner hus.

Apple kom sent på måndagskvällen med en rapport som visade 1,42 dollar i vinst per aktie för tredje kvartalet, vilket var högre än väntat. Även försäljningen var bättre än beräknat. Aktien gick fram 2,7 procent.

”När man kikar på Apple tappar man nästan andan. Bolaget är så stort och har sådan betydelse för både S&P 500-index och IT-sektorn”, säger Hugh Johnson.

I it-sektorn steg exempelvis även Alibaba 2,9 procent, SanDisk 5 procent och Intel 3,3 procent.

Amgen ökade 4,8 procent efter att aktivistfondförvaltaren Dan Loeb avslöjat att han är en av bioteknikföretagets största aktieägare. Loeb ser stor potential och dolda värden i Amgen tack vare företagets produktpipeline.

Coca-Cola varnade för ett svagt 2015 med en oförändrad vinst per aktie och aviserade ett stort besparingsprogram i sin rapport. Bolaget har använt en kombination av aggressiv marknadsföring och kostnadsbesparingar för att kompensera för en svagare efterfrågan på läsk.

”Vi har insett att även om de planer vi lade i början av året är på rätt väg, så måste omfattningen av och takten i åtgärderna öka”, säger bolagets vd Muhtar Kent.

Siffrorna för det tredje kvartalet var i linje med förväntningarna, men utsikterna var en besvikelse för marknaden som sänkte aktien med 6 procent.

McDonalds redovisade ett 30-procentigt resultatfall under tredje kvartalet, vilket var värre än analytikerna fruktat. Aktien minskade 0,6 procent.

IBM fortsätter ned på den svaga rapporten som presenterades på måndagen. Aktien minskade 3,5 procent.

Kimberly-Clarks resultat i tredje kvartalet överträffade förväntningarna. Bolaget lanserade även ett kostnadsbesparingsprogram. Aktien steg 3,2 procent.

Hittills under rapportsäsongen har 67 procent av bolagen överträffat analytikernas förväntningar, 8 procent har redovisat inline medan 25 procent är besvikelser.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG