Arbetslösheten ligger still på 8,8%

Arbetslösheten låg i februari kvar på 8,8%, säsongsrensat och utjämnat, visar SCB:s Arbetskraftsundersökning.
Arbetslöshet, arbetslösheten
Foto: Jessica Gow/TT

I februari 2021 uppgick antalet sysselsatta till 4 949 000. Samtidigt låg antalet arbetslösa på  531 000, vilket motsvarar en arbetslöshet på 9,7%, icke säsongsrensat. Det visar siffror från SCB.

Antalet arbetslösa män var 267 000, motsvarande 9,2%, och antalet arbetslösa kvinnor var 263 000, motsvarande 10,3%.

Enligt säsongsrensade och utjämnade data uppgick antalet arbetslösa till 484 000, vilket motsvarar ett arbetslöshetstal på 8,8%.

Säsongsrensade och utjämnade data visar att sysselsättningen i februari uppgick till 4 992 000 personer, en ökning mot januari.

Sysselsättningsgraden uppgick, säsongsrensat och utjämnat, till 66,5%, upp från 66,3% i januari.

AKU är sedan 1 januari anpassad till EU:s nya ramlag. Bland annat är det en ny snävare definition av vilka som är sysselsatta. Detta gör att tidigare statistik inte är helt jämförbar.

Definitionsförändringen och det nya viktningsförfarandet innebär uppskattningsvis att antalet sysselsatta under februari månad sammantaget är cirka 100.000 personer lägre än enligt tidigare metod.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.