”Årets första data var verkligen positiv”

Kronan stärks medan svenska obligationsräntor ligger stilla.

De svenska obligationsräntorna är i stort sett oförändrade under årets första handelsdag. EMU-räntorna, särskilt i Sydeuropa, noteras däremot lägre efter duvaktiga uttalanden från ECB-företrädare.

Dollarn noteras klart högre mot euron, yenen och kronan. Kronan har däremot förstärkts något mot euron med stöd från ett oväntat starkt svenskt inköpschefsindex.

Det svenska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn steg till 55,4 i december från 52,7 i november. Analytikerna hade i snitt bara räknat med ett utfall på 52,6 enligt SIX News enkät.

“Årets första data var verkligen positiv. Låt oss hoppas att det inte är ett undantag. Trots vissa svaga signaler från handelspartners bör man inte vara alltför dyster om situationen i tillverkningssektorn. Låga räntor och oljepriser kommer att ge bränsle åt den globala ekonomin, och särskilt tillverkningssektorn, under 2015”, uppger Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea.

Samtliga ingående delindex bidrog till månadens uppgång. Alla delindex befinner sig i tillväxtzonen.

Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi uppgav i en intervju med Handelsblatt att risken för att ECB inte når sitt prisstabilitetsmål nu är “högre än vad den var för sex månader sedan”. Mario Draghi upprepade också att ECB förbereder kvantitativa lättnader.

Om ECB hade kunnat sänka styrräntan ytterligare hade direktionen varit enig om att göra det, enligt ECB:s chefsekonom Peter Praet. Om man bedömer att ytterligare penningpolitiska lättnader behövs, och om man är redo att sänka styrräntan, då bör man inte paralyseras av faktumet att det enda alternativet är att köpa statspapper, argumenterar Peter Praet vidare.

SEB skriver att Praet riktar fokus mot fallande oljepris och risken att inflationsförväntningarna kan falla ännu mer. Budskapet är även tydligt om att använda statspappersköp, anser affärsbanken.

Definitiva inköpschefsindex för tillverkningssektorn i de viktigare EMU-länderna har även lämnats under förmiddagen. I Spanien, Frankrike och Italien sjönk indexen och noterades under 50, vilket indikerar tillbakagång. Tysklands inköpschefsindex noterades däremot högre vid 51,2, vilket var i linje med förväntningarna.

Kinas officiella inköpschefsindex (CFLP) sjönk till 50,1 i december från 50,3 månaden innan, ungefär i linje med förväntan. HSBC:s motsvarighet reviderades bara upp marginellt till 49,6 och sjönk därmed från novembernivån som var 50,0. Det officiella indexet för tjänstesektorn trevade upp en aning till 54,1.

USA-räntorna sjönk något under tisdagen och den förkortade handelssessionen på onsdagen inför årsskiftet i spåren av oro kring Greklands nyval i januari. På fredagsmorgonen har dock USA-räntorna återhämtat sig och noteras omkring samma nivåer som vid den svenska penningmarknadens stängning vid lunchtid i tisdags.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF