Årets Sparprofil-finalisten Albin Kjellberg: ”Att spara är som att gå till gymmet”

"Har du en stark privatekonomi så kommer du må bättre". Det säger TV-profilen Albin Kjellberg, som är en av finalisterna i Årets Sparprofil.
Årets Sparprofil-finalisten Albin Kjellberg: ”Att spara är som att gå till gymmet” - Albin Kjellberg
Albin Kjellberg konstaterar att börsnedgångar är något spararna behöver lära sig leva med. Foto: Lasse Jonsson / EFN

Snart ska priset Årets Sparprofil 2023 delas ut. Syftet med priset är att premiera personer som arbetar för att sprida kunskap och inspiration kring sparande. Lannebo Fonder står bakom priset i samarbete med Affärsvärlden.

”Affärsvärldens prenumeranter är väldigt kunniga och privatekonomiskt framgångsrika och med Årets Sparprofil hoppas vi bidra till att lyfta fram goda exempel som kan hjälpa ännu större grupper av sparare”, säger Peter Benson, Affärsvärldens chefredaktör.

Nu är det klart vilka som är finalisterna i Årets Sparprofil 2023: Albin Kjellberg, Annifrid Huhtala, Felicia Schön, Mohammed Salih och Per H Börjesson.

Man får acceptera att börsen kan falla

Att börsen faller ibland är hela anledningen till att sparare kan få en god, långsiktig avkastning på aktier, svarar ekonomijournalisten och influencern Albin Kjellberg på frågan om hur privatsparare ska tänka när det stormar på börsen.

Årets finalister:

Albin Kjellberg – Ekonomijournalist och influencer. Pratar börs och sparande i TV-rutan.

Annifrid Huhtala – Familjejurist och influencer. Driver bloggen ”Enkel privatekonomi”.

Felicia Schön – Privatekonom på Avanza. Sprider klokheter om sparande genom poddande och bloggande.

Mohammed Salih – Sparekonom på den digitala investeringstjänsten Fundler. Har tidigare jobbat på Aktiespararna.

Per H Börjesson – grundare och VD av investmentbolaget Spiltan Invest. Har författat flera böcker om hur man blir rik på aktier.

”Det är något man får acceptera. Man vänjer sig efter ett tag. Varje ras som jag stött på har känts lite mindre jobbigt än det förra. Hade det varit lätt att vara på börsen så hade avkastningsmöjligheterna varit klart sämre.”

Albin Kjellberg tipsar om att se sparandet lite som att gå på gymmet: Det gäller att hålla ut även när man är i svackor och inte lägga av – annars blir resultatet sämre.

”Blir väldigt överraskad om jag vinner”

I över åtta år har 26-åriga Albin Kjellberg arbetat i finansbranschen. Och han har investerat på börsen i drygt ett decennium. Med stor passion för att prata aktier i främst videoformat har han agerat ankare för ekonomikanalen EFN och Youtube-programmet Uppesittarkväll.

Nu har han alltså chansen att kamma hem titeln Årets Sparprofil.

”Det känns väldigt smickrande att personer valt att nominera mig. Jag har synts så pass länge i olika sparsammanhang, så jag är väl inte totalt chockad över att jag skulle bli finalist någon gång. Men vinner jag så kommer jag bli väldigt överraskad”, säger han.

2021 års vinnare av Årets Sparprofil, Karin Sjöblom, med statyetten Snöbollen.

Årets Sparprofil vinner:

  • Den prestigefulla trofén snöbollen
  • En plats i nästa års jury
  • 25 000 kronor att donera till valfri organisation
  • Ett års prenumeration på Affärsvärlden

Samtliga finalister vinner:

  • Ett års prenumeration på Affärsvärlden

På frågan varför det är viktigt att ha en god privatekonomi lyfter han särskilt fram ”psykisk hälsa”. Kjellberg konstaterar att många lider av psykisk ohälsa, vilket är en enorm utmaning i dagens samhälle. Det verkar heller inte bli bättre, enligt honom.

”Bland personer som har ekonomiska problem är det tre gånger så vanligt med psykiska besvär jämfört med de som har det bättre ställt”, säger han och hänvisar till statistik från Folkhälsomyndigheten från i fjol.

”Har du en stark privatekonomi så kommer du må bättre.”

Albin Kjellberg sätter av minst 10% av nettolönen varje månad, inte sällan mer. Men han påpekar att storleken inte spelar någon roll så länge ett sparande faktiskt sker.

”Det är ingen tävling i vem som kan spara mest. Den stora skillnaden är mellan de som har ett sparande och de som inte har ett alls.”

Här kan du rösta på den person som du tycker förtjänar titeln allra mest.

Läs mer:

Finalisten Per H Börjesson: Satsa på börsen – men glöm inte att dricka vin och äta gott

Juristen Annifrid Huhtala motiverar unga – kan bli Årets Sparprofil: ”Det är spararens bästa vän”

Mohammed Salih om nomineringen: ”Jag ser mig som en mentor eller storebror”

Avanzas Felicia Schön kan bli Årets Sparprofil: ”Vill få fler kvinnor att investera”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets