Avanzas Felicia Schön kan bli Årets Sparprofil: ”Vill få fler kvinnor att investera”

Fler borde sträva efter att hitta en balans mellan sparkonto, amortering på bostaden och börsen. Det anser Felicia Schön, finalist i Årets Sparprofil.
Avanzas Felicia Schön kan bli Årets Sparprofil: ”Vill få fler kvinnor att investera” - Felicia-Schon-Privatekonom-Avanza4
Felicia Schön är privatekonom på Avanza. Foto: Avanza

Snart ska priset Årets Sparprofil 2023 delas ut. Syftet med priset är att premiera personer som arbetar för att sprida kunskap och inspiration kring sparande. Lannebo Fonder står bakom priset i samarbete med Affärsvärlden.

”Affärsvärldens prenumeranter är väldigt kunniga och privatekonomiskt framgångsrika och med Årets Sparprofil hoppas vi bidra till att lyfta fram goda exempel som kan hjälpa ännu större grupper av sparare”, säger Peter Benson, Affärsvärldens chefredaktör.

Nu är det klart vilka som är finalisterna i Årets Sparprofil 2023: Albin Kjellberg, Annifrid Huhtala, Felicia Schön, Mohammed Salih och Per H Börjesson.

Felicia Schön är privatekonom på Avanza där hon sprider kunskap genom att blogga och podda, Med ett särskilt fokus på kvinnors fondsparande brinner hon för att ge gemene man verktygen för att bygga en god ekonomi.

Årets finalister:

Albin Kjellberg – Ekonomijournalist och influencer. Pratar börs och sparande i TV-rutan.

Annifrid Huhtala – Familjejurist och influencer. Driver bloggen ”Enkel privatekonomi”.

Felicia Schön – Privatekonom på Avanza. Sprider klokheter om sparande genom poddande och bloggande.

Mohammed Salih – Sparekonom på den digitala investeringstjänsten Fundler. Har tidigare jobbat på Aktiespararna.

Per H Börjesson – grundare och VD av investmentbolaget Spiltan Invest. Har författat flera böcker om hur man blir rik på aktier.

”Min drivkraft är att göra information och verktyg lättförståeliga och tillgängliga för alla, så att fler har möjligheten att ta kontroll över sin ekonomi och ta bättre ekonomiska beslut”, säger hon.

”Jag är ny i rollen”

Att Felicia Schön kvalat in som en av finalisterna i Årets Sparprofil gör henne både överraskad och förvånad.

”Framförallt för jag är relativt ny i rollen – det är ganska exakt ett år sedan jag började med det jag gör idag. Men det är såklart väldigt hedrande att bli uppmärksammad för den tid och engagemang man har lagt ner. Fantastiskt roligt!”

2021 års vinnare av Årets Sparprofil, Karin Sjöblom, med statyetten Snöbollen.

Årets Sparprofil vinner:

  • Den prestigefulla trofén snöbollen
  • En plats i nästa års jury
  • 25 000 kronor att donera till valfri organisation
  • Ett års prenumeration på Affärsvärlden

Samtliga finalister vinner:

  • Ett års prenumeration på Affärsvärlden

Det är viktigt att ha en stark privatekonomi, enligt Schön. Det gör människor mer ekonomiskt självständiga och det leder till en förbättrad livskvalité.

Hur ska man agera och tänka som privatsparare nu när det är tuffare tider?

”Var långsiktig, sprid riskerna och spara regelbundet. Dessa tre ’visdomsord’ kommer man långt med. För den som inte är insatt är mitt tips att byta aktier mot fonder så att det inte svider lika hårt vid nedgång i enskilda innehav.”

”Vill få fler kvinnor att investera”

Felicia Schöns plan är att göra det hon gör i dag i flera år framöver. Det vill säga att utbilda, inspirera och engagera för en bättre ekonomi.

”Jag hoppas att jag kommer fortsätta bidra till att fler kvinnor investerar. Eftersom Avanza som bolag är pionjärer i branschen och lyckas kombinera innovation och kultur – så ser jag att min resa kommer fortsätta där i många år framöver.”

Här kan du rösta på den person som du tycker förtjänar titeln allra mest.

Läs mer:

Finalisten Per H Börjesson: Satsa på börsen – men glöm inte att dricka vin och äta gott

Juristen Annifrid Huhtala motiverar unga – kan bli Årets Sparprofil: ”Det är spararens bästa vän”

Årets Sparprofil-finalisten Albin Kjellberg: ”Att spara är som att gå till gymmet”

Mohammed Salih om nomineringen: ”Jag ser mig som en mentor eller storebror”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco