Årets uppgång på börsen – en medelmåttig historia

Stockholmsbörsen har gått upp kraftigt hittills i år. Men hur står sig uppgången historiskt? Affärsvärlden har gått igenom samtliga börsår sedan 1904 och rankat samtliga år som börsen slutat på plus.

Hittills i år har OMX Affärsvärldens Generalindex, AFGX, stigit med 18,5 procent och ser ut att gå mot ännu ett starkt börsår.

Av de 109 börsår som passerat sedan 1904 har 72 stycken slutat på plus. Genom att klicka på bilden i längst upp i artikeln går det att se vilka år som börsen stigit mest.

Under de år som AFGX slutat på plus ligger medianvärdet på 17 procent. Om börsen skulle avsluta året på samma nivå som idag skulle det innebära att börsåret placerar sig ungefär i mittenfåran bland ”plusåren”.

Medelvärdet under de 72 åren med börsuppgång ligger samtidigt på 23 procent, några procentenheter högre än AFGX stigit hittills i år. Under fler än tre av fyra plusår har uppgången varit 10 procent eller mer, och under ett av fyra plusår har uppgången överstigit 33 procent.

Den största uppgången under ett och samma börsår inträffade1905 när AFGX steg med 86 procent. Året var händelserikt även på annat håll. Den ryska revolutionen inleddes och unionen med Norge upplöstes. Samma år infördes även miminilöner i Sverige.

Närmare ett sekel senare återfinner vi den näst största börsuppgången i historien.

”Det kommande börsåret 1999 har alla förutsättningar att bli lika omtumlande som den berg- och dalbanefärd som det snart förgångna 1998 har bjudit på”, skrev Affärsvärlden den 9 december 1998.

Och vilket börsår det blev 1999. När året var slut hade AFGX lyft med närmare 66 procent. It- och telekomaktier var glödheta och när it-konsulten Framtidsfabriken börsintroducerades steg kursen med hundratals procent. Även konkurrenten Icon Medialab tillhörde kursvinnarna.

Bland börsens större företag utmärkte sig Ericsson-aktien som steg med 183 procent. Kursuppgången i folkaktien nådde sin kulmen i mars år 2000.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.