Astra Zeneca förvärvar Gracell för 10 miljarder

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har ingått ett definitivt avtal om förvärv av Gracell Biotechnologies.
Astra Zeneca förvärvar Gracell för 10 miljarder - astra-lab-900
Foto: Astra Zeneca

Astra Zeneca betalar initialt cirka en miljard dollar kontant, och hela affären kan uppgå som mest till 1,2 miljarder dollar, motsvarande 12 miljarder kronor. Den initiala betalningen motsvarar en premie på 62 procent jämfört med stängningskursen i fredags. Gracell steg med 60,3 procent till 9,92 dollar på tisdagen i samband med att de amerikanska börserna höll öppet.

Gracell utvecklar läkemedel för behandling av cancer och autoimmuna sjukdomar. Ett av bolagets mer kända läkemedel är GC012F, en antigen receptor T-cellsterapi för behandling av multipelt myelom, liksom andra hematologiska maligniteter och autoimmuna sjukdomar, inklusive systemisk lupus erythematosus.

”Det föreslagna förvärvet av Gracell kommer att komplettera Astra Zenecas befintliga kapacitet och tidigare investeringar inom cellterapi, där vi har etablerat vår närvaro inom CAR-T och T-cellsreceptorterapi (TCR-T) för behandling av solida tumörer”, skriver Astra Zeneca.

Transaktionen förväntas bli slutförd under första kvartalet 2024, efter sedvanliga godkännanden.

Förvärvet påverkar inte Astra Zenecas guidning för 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.