Astra Zeneca kan stå inför ägarrevolt kring VD-lön vid instundande årsstämma 

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca kan stå inför en ägarrevolt vid nästa årsstämma efter ett besked att betalningsprogrammet för VD:n Pascal Soriot ska utökas. Detta trots att han redan är en av Storbritanniens bäst betalda företagsledare. Det erfar Sky News.
Astra Zenecas VD Pascal Soriot.
Astra Zenecas VD Pascal Soriot. Foto: Astra Zeneca

Det är bland annat rådgivaren Glass Lewis som har rekommenderat sina klienter att rösta nej till det föreslagna kompensationsprogrammet som kommer att utöka Soriots långsiktiga aktieprogram från 550 till 650% av lönen på 1,3 miljoner pund.

Argumentet för detta är att hans lön höjdes så sent som i fjol då en genomgång av liknande bolag som Merck och Sanofi gjordes.

Röster på årsstämman är bindande och om mer än 50% av rösterna röstar nej till förslaget så tvingas det bli kasserat.

Det är dock oklart hur stor ägarupproret kommer att bli, och institutionella aktieägare tror inte att det är sannolikt att förslaget röstas ned.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.