Åtal väcks i Falcon Funds-härvan

Ekobrottsmyndigheten väcker i dag åtal för omfattande grova ekobrott med koppling till den så kallade Falcon Funds-härvan.
Åtal väcks i Falcon Funds-härvan - ebm-ekobrottsmyndigheten-700_binary_6947425.jpg

Tre personer är huvudmisstänkta för att ha svindlat omkring 22 000 pensionssparare på två miljarder kronor, och omkring 800 miljoner kronor saknas fortfarande.

Skandalen kring det maltesiska bolaget Falcon Funds rullades upp under 2016. Cirka 22 000 premiepensionssparare hade pengar i bolagets fonder inom det svenska premiepensionssystemet. I den misstänkta kuppen ska spararnas pensionspengar ha förts över till Falcon Funds utan deras vetskap.

Flera personer i bolaget är misstänkta för att ha tömt fonderna på omkring två miljarder kronor, varav mellan 700 miljoner och 800 miljoner fortfarande saknas.

Sedan Falcon Funds-härvan rullades upp, och flera andra skandaler kring pensionsbolag blivit aktuella, har reglerna för fondbolag på Pensionsmyndighetens fondtorg skärpts. Antalet valbara fonder har minskats, och kraven på bolagen har skärpts.

Tre personer är huvudmisstänkta. Personerna har varit häktade under en längre tid. Åtalet som väcks nu rör brottslighet som personerna misstänks ha begått under åren 2012-2013.

– Det är en 63-årig amerikan, en 42-årig svensk och en svensk 58-årig man som kallas för fondförvaltaren i åtalet, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten.

Men målet är så pass stort att det har fått delas upp i flera delar.

– Det pågår fortfarande en förundersökning gällande den brottslighet kopplat till Falcon Funds efter 2013. Där beräknar man att väcka åtal under våren. Men det är samma personer som är involverade även i den förundersökningen, säger Niklas Ahlgren.

Åklagaren tillika förundersökningsledaren Asplund har avböjt att kommentera inför rättegången.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets