Pensionssparare stämmer svenska staten efter Falcon Funds-härvan

Pensionssparare stämmer staten efter den så kallade Falcon Funds-härvan 2016 där svenska pensionssparare blev bedragna på över en miljard kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
Rättegångsteckning från Falcon Funds-härvan.
Rättegångsteckning från Falcon Funds-härvan. Foto: Petra Frid/TT
Över 20 000 pensionssparare fick sin premiepension, som uppgick till ett värde på 2,4 miljarder kronor, flyttad till tre olika Falcon-fonder. Huvudmännen bakom fonderna kunde genom ett avancerat upplägg lägga beslag på över en miljard kronor.

”Hela min premiepension flyttades utan min vetskap till en av Falcon-fonderna som sedan tömdes på pengar. För mig är det tydligt att Pensionsmyndigheten inte har gjort tillräckligt för att stoppa bedrägerierna. Jag hoppas att den här processen kommer att hjälpa inte bara mig utan även andra som drabbats”, säger pensionsspararen Daniel Edencrona, som med hjälp av den ideella stiftelsen Centrum för rättvisa, stämmer staten vid Stockholms tingsrätt.

Genom en förfalskad fondbytesblankett fick Daniel Edencrona hela sin premiepension flyttad till en Falcon-fond. På grund av att det saknades kopieringsskydd på blanketterna samt att Pensionsmyndigheten inte kontrollerade signaturen på blanketterna innebar detta att tusentals pensionssparares kapital flyttades till Falcon-fonderna.

Tillsammans med Centrum begär Edencrona nu skadestånd av staten för att man inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra bedrägerierna. Rättegången kan komma att få betydelse för cirka 7000 pensionssparare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco