”Som att köra in en lastbil i ett skyltfönster”

I går fastslog hovrätten fängelsedomarna i Falcon Funds-härvan. Bokpodden gästas av Jens B Nordström som i sin nya bok berättar den häpnadsväckande historien hur svenska pensionssparare svindlades på hundratals miljoner.

Det har beskrivits som ”den största stölden i svensk rättshistoria”. Över 20 000 premiepensionssparare lurades.

Hur gick det egentligen till och varför tog det så lång tid för myndigheterna att vakna?

Bokpodden avsnitt: 41

Publiceras: Den 23 oktober 2020 kl 06.00

Veckans gäst: Jens B Nordström, journalist och författare

Veckans bok: ”Det stora pensionsrånet : miljardsvindeln i Falcon Funds” av Jens B Nordström (Lind & Co).

Sidor: 345

Utgivningsdatum: 15 september 2020.

Programledare: Erika Eliasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist.

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify och Apple.

Bokpodden gästas för andra gången av TV4:s ekonomireporter Jens B Nordström och läser denna gång hans nya bok: ”Det stora pensionsrånet: miljardsvindeln i Falcon Funds”. Han beskriver härvan som en ren stöld. Det fanns inga tankar hos de som drev Falcon Funds att ge pensionsspararna avkastning. Snarare likande deras metod att köra in en lastbil genom ett skyltfönster och försöka sno så mycket som möjligt, så fort som möjligt. Jens B Nordström beskriver också det som hände som ett myndighetshaveri.

”Personerna bakom började stjäla pengar ur fonderna. Det ledde till kalabalik i myndighetssverige. Efter mycket velande och byråkratiskt puckspel sa Pensionsmyndigheten till sist ´nä, så här kan vi inte ha det´”.

Falcon Fund vägrar sommaren 2016 att likvidera fonderna, trots att svenska myndigheter beslutat att stoppa dem. Ett långt ställningskrig inleds med myndigheterna på Malta, där fonderna hade sin formella hemvist. Maltesiska finansinspektionen bromsade processen. Till sist fick EU:s värdepappers-och marknadsmyndigheten ESMA medla mellan svenska och maltesiska myndigheter. ESMA ställer sig under förhandlingarna i Paris på Sveriges sida.

Jens B Nordström.

”En del av dealen var att Malta skulle få rädda ansiktet, så den här uppgörelsen är inget man pratar om.”

Fyra personer har dömts till fängelsestraff i härvan, domar som även hovrätten nu fastslagit för de tre som överklagade. Till dessa hör de bägge huvudmännen, Emil Amir Ingmanson (som numera kallar sig Max Serwin), dömd bland annat för grovt bedrägeri till fängelse i sex år och nio månader och den amerikanske affärsmannen Mark Bishop, dömd till sju år och sex månaders fängelse i tingsrätten, en dom han valde att inte överklaga.

Fortfarande saknas 700 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar i Falcon Funds-härvan. Om de lurade spararna kompenseras av staten är oklart. Jens B Nordström har frågat socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) när besked i frågan kommer.

”Jag anar vart åt det lutar när en politiker säger att de inte tänker svara på din fråga nu utan mycket långt in i framtiden när du förmodligen har glömt allt det här. Jag tycker att det vore renhårigt av ministern att ge besked, för det är ändå pensioner det handlar om”, säger han i Bokpodden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.