Åter till landet lagom
Svenskarna kan fortfarande vara stolta över sina företag. Den kraftiga börsnedgången på Stockholmsbörsen till trots har Sverige fortfarande många stora bolag. Av dem platsar 17 bland världens tusen största mätt som börsvärde, enligt Business Weeks lista som tidningen låtit Morgan Stanley plocka fram.
Exempelvis är de 17 exakt lika många som våra nordiska grannar Danmark, Finland och Norge har tillsammans. Imponerande. Det är också fler än Spanien och bara marginellt färre än Schweiz och Holland. Positivt var även att en klar majoritet, 14 av 17 bolag, avancerade på listan jämfört med fjolåret.
Inte lika roligt är att Sverige har förvandlats till landet lagom. De svenska storbolagen är i internationell jämförelse små. Och efter försäljningen av Astra till Storbritannien och Ericssons fall saknar Sverige riktiga stjärnföretag med internationell lyskraft. Finland har sitt Nokia. Norges Statoil har också sprungit förbi.
I Europa är det bara de föga kända börsnationerna Danmark, Grekland, Irland, Portugal och Österrike vars respektive marknads största bolag har ett lägre börsvärde än Ericsson som var största bolag i Sverige när undersökningen gjordes 31 maj.
En annan jämförelse är att tänka tanken att Ericsson vore japanskt. Då skulle telekomföretaget vara det 20:e största bolaget på den japanska börsen. Det är inte så mycket att hurra för. I Storbritannien skulle bolaget vara 21:a, 17:e i Frankrike och 15:e i Tyskland. I USA skulle Ericsson komma in först på 120:e plats. Det är nivåer som internationella kapitalförvaltare sällan fiskar i och påverkar värderingarna i negativ riktning.
Muntrare blir det inte om företagens lönsamhet jämförs. Trots att Sverige har begåvats med högavkastande företag som Hennes & Mauritz, 27 procent avkastning på eget kapital senaste året, Electrolux 21 procent eller Sandvik 17 procent så ser det mörkare ut totalt sett. I ett genomsnitt exklusive förlustföretagen låg de svenska bolagens avkastning på 12,3 procent. Med det hamnade Sverige i bottenträsket på plats 18 av 23 och var fyra procentenheter efter det totala snittet på 16,3 procent.
Några tydliga tecken på att de svenska företagen skulle vara undervärderade i förhållande till sina utländska konkurrenter och därmed få till ett bättre utfall vid nästa års genomgång fanns tyvärr inte heller i undersökningen. Enligt Morgan Stanley värderas de svenska vinsterna, mycket beroende på Ericssons förluster, till höga 26 baserat på de senaste 12-månadersresultatet. Det är väl över de 17 som var det totala genomsnittet för de 1000 största bolagen.
Andra mindre fluktuerande nyckeltal ger signaler om en rimlig värdering av börsen. Att köpa en krona eget kapital kostar något mindre i Sverige, 2,90 kronor än de 3,10 kronor som är det totala genomsnittet. Även direktavkastningen, utdelning i förhållande till aktiekursen, ligger med sina 2,4 procent i nivå med medelvärdet på 2,3 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.