Återhämtning på börsen

Stockholmsbörsen pendlade mellan nedgång och uppgång på fredagsförmiddagen efter torsdagens historiska ras. Cykliska bolag med Boliden i tätposition anförde återhämtningen.

Strax efter klockan 12 var storbolagsindexet OMXS30 upp 5,6 procent till 1.428. Aktier för 14,3 miljarder hade då omsatts. På kontinenten var DAX upp 4 procent i Frankfurt medan CAC40 i Paris var upp 4,6 procent.

Händelseutvecklingen av den numer pandemiklassade covid-19, och regeringar och centralbankers agerande stod fortfarande i fokus under fredagen.

Riksbanken meddelade att den lånar ut upp till 500 miljarder kronor för att säkerställa kreditförsörjningen. Utlåningen ska riktas till företag via bankerna och Riksbanken uppger att den är beredd att vida ytterligare åtgärder om det krävs.

Finansinspektionen, FI, har sänkt det kontracykliska kapitalbuffertkravet för banker från 2,5 procent till 0 procent. Dessutom har Norges bank sänkt sin styrränta med 50 punkter till 1,0 procent, från tidigare 1,5 procent.

Inom OMXS30 var samtliga aktier på plus med en tendens till fördel cykliska bolag. Boliden stärktes 9,6 procent och bakom tampades Ericsson, Autoliv och SSAB om topplaceringarna med uppgångar över 7 procent.

Storbankerna var samtliga upp, men medan Swedbank återhämtade 6 procent med stöd av en rekommendationshöjning till köp av Deutche Bank, var Nordea upp 2,5 procent.

I botten av indexlistan var defensiva Tele2 upp 1,2 procent, medan låstillverkaren Assa Abloys och medicinteknikbolaget Getinge var upp omkring 2 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrum uppgav på fredagen att det startar ett återköpsprogram mot bakgrund av det rådande omvärldsläget. Aktien som straffats hårt under den senaste tidens turbulens steg 12,6 procent.

Oljepriserna steg och bolag inom sektorn fick en viss återhämtning. Lundin Petroleum steg nära 8 procent efter att bolaget uppgett att det behåller sin föreslagna utdelning på 1:80 dollar per aktie, trots oljeprisraset.

Inom samma sektor gör Maha Energy bedömningen att det givet nuvarande marknad kan möta alla framtida finansiella åtaganden, inklusive återbetalning av en obligation i maj nästa år. Det lugnande beskedet gillades av marknaden som handlade upp aktien 17,5 procent. Enquest, som under torsdagen dök ordentligt, som steg omkring 12 procent.

Medicinteknikbolaget S2 Medical har fått en order på cirka 2,5 miljoner kronor avseende medicinskt förbrukningsmaterial avsedd att motverka spridningen av covid-19. Covid-19 i kombination med en finansiell uppsida fick aktien att rusa över 30 procent.

Fabege inleder på fredagen ett återköpsprogram i enlighet med beslut av årsstämman den 2 april 2019. Aktien var upp 5,6 procent.

Bland bolag som fått ändrade rekommendationer steg Peab 6,8 procent. SEB har höjt sin rekommendation till köp, från tidigare behåll.

Sämre gick det för Recyctec som rasade 17,8 procent. Bolaget har uppgett att det söker extern finansiering och flaggar också för risk för kommande likviditetsbrist till följd av covid-19.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.