Attraktivt värderad snabbväxare
KÖP. Den svenska bettingsektorn på Stockholmsbörsen växer med nya bolag och har nu flest noterade bettingbolag av alla börser i världen. Aspire Global är, som ett av de mindre bolagen sett till sina 1,5 miljarder kronor i börsvärde, fortfarande oförtjänt en doldis i aktiemarknaden. För lite drygt ett år sedan tog bolaget klivet in på First North på teckningskursen 30 kronor.
Efter en initial snabb uppgång till 44,5 kronor vände aktien ned och noterade lägstanivåer på 26 kronor efter en inte helt övertygande rapport för det första kvartalet. Efter en mycket stark halvårsrapport lyfte dock aktien 26 procent och handlas därmed åter snäppet över teckningskursen.
Aspire Global grundades 2005 med basen i Tel Aviv i Israel och finns med sina i dag drygt 160 anställda även i Ukraina och Malta. Bolaget är en plattormsleverantör som storleksmässigt är mindre än exempelvis norska konkurrenten Gaming Innovation Group (GIG), med sin Core-plattform, som vi har analyserat tidigare i Affärsvärlden.
Aspire Global vilar på två affärsben. Plattformstjänsten (B2B) säljs till externa aktörer som vill erbjuda en egen komplett speltjänst. Förutom en fast plattformsavgift och påslag på spelleverantörens avgift, så sker en intäktsdelning där Aspire även får del av operatörens intäkt. Tanken är att i takt med att volymen växer i plattformen så kan Aspire förhandla sig till bättre avtal med leverantörer av såväl spel som betaltjänster, liksom att skalfördelar kan hämtas hem i administration och service.
En annan potentiell kundkategori är mediebolag som vill kapitalisera på sin onlinetrafik. I slutet av andra kvartalet lanserade till exempel danska Aller Media sin sajt Hyggespil på Aspires plattform. Tidigare tecknades ett liknande avtal med portugisiska mediebolaget Cofina Media. Affärsvärlden är dock inte övertygad om att mediebolagen automatiskt blir framgångsrika på spelmarknaden. Det finns relativt få framgångsrika exempel, kärnverksamheten är trots allt en annan och det finns många överväganden att göra, inte minst journalistiska och etiska. Möjligen vill mediebolagen inte heller konkurrera med sina bästa annonsörer. Med Aspires plattform har dock tröskeln sänkts väsentligt.
I dag är 38 externa kunder anslutna till B2B-plattformen, som utgjorde 50 procent av omsättningen i det andra kvartalet. Omsättningen ökade med hela 50 procent jämfört med föregående år samtidigt som ebitda-marginalen förbättrades till 18 procent. Bland annat har ett mer avancerat plattformssystem framgångsrikt lanserats, liksom en breddning av produktutbudet med en sportbok. Dessutom ingår även intäkter från ett antal egenutvecklade spel, om än från väldigt låga nivåer. Under fjärde kvartalet kommer operatören Betregal migrera till Aspires plattform.
Den andra halvan av intäkterna utgörs av en egen operatörsverksamhet (B2C) med kasino och sportbok på den egna plattformen, på precis samma sätt som GIG. Det mest kända varumärket är Karamba. Även här har Aspire haft stora framgångar och omsättningen lyfte med 50 procent i årstakt samtidigt som ebitda-marginalen förbättrades till 25 procent. Andra kvartalet var det första hela kvartalet med den nya sportboken och den utgjorde då redan 10 procent av intäkterna. Det genererade nästan 9 000 nya kunder som spelade för i genomsnitt 1 400 kr i kvartalet, vilket är mycket lovande siffror. Likaså har bolaget jobbat mycket med datadriven marknadsföring. Marknadsföringskostnaderna hamnade på relativt modesta 28 procent av B2B-intäkterna jämfört med cirka 35 procent historiskt. Hur operatörerna lyckas effektivisera sin marknadsföring är en viktig nyckel framåt i en alltmer reglerad marknadsmiljö med ökade kostnader i form av spelskatt.
Aspire Global har en långsiktig strategi att fokusera på reglerade marknader. Inkluderat Sverige, med ny licenslagstiftning i drift från och med 2019 som Aspire har skickat in en licensansökan på, härrör 71 procent av intäkterna från marknader som är eller förväntas bli reglerade inom kort. Det sänker den operativa risken, liksom den stora geografiska spridningen av intäkterna med 33 procent i Norden, 21 procent i Storbritannien och Irland samt 44 procent i övriga Europa under första halvåret.
Även om bolaget är litet så övertygar historiken med lönsamhet sedan 2005 och bolaget är ett kvalitetsbolag. Vd Tsachi Maimon är en försiktig general och tar ett kontrollerat utvecklingssteg i taget. Den stora förvärvskassan på cirka 850 miljoner kronor (inkluderat outnyttjad kreditlina) kan dessutom förändra bolaget i grunden. Bolaget har utvärderat ett antal potentiella förvärv men i princip alla målbolag har hittills fallit på målsnöret. Aspire letar främst efter hyggligt stora operatörer som efter förvärvet kan migreras till Aspires plattform. Alternativt är produktbolag på tapeten, för att snabbare bygga ut den egna spelportföljen.
Sammantaget ser vi fortsatt goda tillväxtutsikter för Aspire Global. Den europeiska bettingmarknaden licensieras nu i stor utsträckning och i takt med att allt fler marknader nu mognar förväntas den årliga genomsnittliga tillväxttakten falla till 7 procent per år. Aspires finansiella omsättningsmål på nästan 1,3 miljarder kronor (120 miljoner euro) år 2020 räknar vi med nås med råge. Likaså den genomsnittliga ebitda-marginalen 15 procent under perioden 2017 till 2020, inräknat att en stor del av intäkterna kräver spelskatt.
Det är få institutioner på ägarlistan men i takt med att bolaget blir större lär fler än Robur Ny Teknik, som i dag äger knappt 8 procent av aktierna, kliva in. På ägarlistan hittar vi även grundaren och vd i dataspelsbolaget THQ, Lars Wingefors.
Bettingsektorn har utvecklats svagt på börsen i år och de flesta aktier har fallit, en del ganska rejält. Det är dels ett resultat av generellt ökad riskpremie och multipelkontraktion i hela sektorn. Aktiemarknaden ser en ökad osäkerhet kring vinstutvecklingen och konkurrensen inför den stundande svenska omregleringen. Även hårdare tag från brittiska kontrollmyndigheter har skapat osäkerhet i bolagen med stor exponering mot Storbritannien.
Affärsvärlden ser igenom det negativa sentimentet kring Aspire Global och ser då en attraktivt värderad aktie med en solid affärsmodell med stor spridning i geografier och intäkter. Det sänker den operativa risken. Med p/e 11 och ev/ebitda kring 7 sticker aktien ut på såväl egen hand som relativt sektorn. Särskilt givet det faktum att bolaget är ett av de mest snabbväxande bolagen i sektorn. Dessutom handlas aktien till kring 4 procent direktavkastning enligt vår prognos. Affärsvärldens riktkurs och motiverade värde hamnar på 48 kronor på ett års sikt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.