Avanzas fondsparare minskar teknikexponeringen

Nätmäklaren Avanzas kunder är fortsatt nettoköpare i april, men minskar exponeringen i Nordenfonder och teknik, främst i TIN Ny Teknik.
Avanzas fondsparare minskar teknikexponeringen - Felicia-Schon-Privatekonom-Avanza3
Privatekonom Felicia Schön. Foto Avanza

”April har inte varit en särskilt munter börsmånad. Förutom makro och geopolitiska osäkerheter har månaden bjudit på en lång rad rapporter. Flera högt ställda förväntningar har nåtts medan prognoser för framtiden, inte minst inom AI, har skruvats ner och resulterat i att flertalet stora bolag tyngt index”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

”Det tillsammans med ränteoron har drabbat framför allt de amerikanska börserna som fallit 4–5 procent. Utvecklingen märks tydligt i att fondspararna tog ett steg tillbaka från årsskiftets rally i tekniksektorn”, fortsätter Schön.

I april väljer fondspararna främst globalfonder och Sverigefonder. Från förra månaden tappar Nordamerikafonder något, men teknikfonder tappar ännu mer.

”Eftersom de flesta fondkategorierna nettoköpts är det extra intressant att titta närmare på vad som ändå nettosäljs. I kategorin Nordenfonder är det primärt fonden TIN Ny Teknik – en småbolagsfond med nordisk inriktning som haft det ordentligt kämpigt sedan toppnoteringen för tre år sedan. Jag skulle därför tro att fondspararna ser att alternativkostnaden blivit alltför hög för att invänta en återhämtning och därför realiserar förlusten till förmån för andra alternativ”, avslutar Felicia Schön.

Mest köpta Mest sålda
Globalfonder Nordenfonder
Sverigefonder Småbolagsfonder
Nordamerikafonder Gröna energifonder
Blandfonder Hedgefonder
Teknikfonder Övriga fonder
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.