Avanzas sparare säljer Evolution och SBB: ”Väljer att tacka för kaffet”

Stockholmsbörsen har klättrat norrut under november. Nu satsar Avanzas kunder på Embracer och Tesla - men säljer av bland annat Sinch, Evolution och SBB, visar ny statistik.
Nicklas Andersson på Avanza.
Volvo, Sinch, Evolution och SBB tillhör de mest sålda aktierna på Avanza den senaste månaden.

November månad är snart slut. Under onsdagen släppte Avanza statistik kring hur bankens kunder agerat under månaden. Spararna har framför allt köpt på sig aktier i Embracer, Tesla och Storskogen.

”Gamingsektorn befinner sig i en långvarig snålblåst vilket även svenska Embracer fått erfara. Bolaget har varit en förvärvsmaskin senaste åren men i samband med senaste kvartalsrapporten sänktes helårsprognosen, något som lett till flertalet sänkta riktkurser. Aktien som tappat 66% sedan toppnoteringen i maj förra året sjönk 30% under en vecka i november, varav över 20% enbart på rapportdagen. Detta fick aktiespararna att trycka på köpknappen vilket gjort att aktien seglat upp till att bli den sjätte mest ägda aktien på Avanzas plattform”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson i ett pressmeddelande.

Swedish Match, Volvo och Sinch är de tre aktier som toppar månadens säljlista bland Avanzas kunder.

”Budaktuella Swedish Match ser nu ut att bli uppköpt. Det har gjort att fler aktiesparare valt att sälja sina aktier över börsen för att stuva om i portföljen då uppsidan till budnivån är liten, speciellt i ett marknadsklimat med stigande börs. Volvo har efter en längre tids konsolidering fått lite mer energi efter sin kvartalsrapport där vi kunde läsa om en välfylld orderbok och fortsatt stark lastbilsmarknad under nästa år. Samtidigt fortsätter omställningen mot elektrifierade tunga fordon, en trend som bolaget positionerat sig mot. Aktien har stigit närmare 24% från årslägsta 29 september varpå den logiska förklaringen till att aktiespararna nu trycker på säljknappen är för att ta hem lite vinst och stuva om till kursförlorarna”, säger Nicklas Andersson.

Om Sinch säger sparekonomen så här:

”Sinch har prövat sina aktieägare senaste året, speciellt de som övervintrat från toppen och sett sin investering tappa 93%. Sedan årslägsta 29 september, alltså samma dag som årslägsta i OMXS30 inträffade, så har dock aktien bjudit på ett regelrätt börsrally på 216% fram till mitten på november. Då är det logiskt att en del aktiesparare väljer att tacka för kaffet för denna gång.”

Säljer Evolution och SBB

Avanza skriver i pressmeddelandet att ”privatspararna gör 314 700 affärer per dag i november”. Det är en minskning med 34% jämfört med november i fjol. Även Evolution och SBB finns bland de mest sålda aktierna på Avanza under november.

För Affärsvärlden kommentar Nicklas Andersson att SBB säljs av:

”Fastighetssektorn har varit under rejäl press i år där Carnegie Real Estate Index som mest tappade 56%. SBB är den aktie i indexet som tappade allra mest under året med en nedgång på 84%. Börsen har i allmänhet varit räntedriven och det har verkligen gällt fastighetssektorn i synnerhet, kombinerat med en stor refinansieringsoro på grund av bland annat en turbulent företagsobligationsmarknad. Nu ser vi att långräntorna sjunkit tillbaka vilket fått flera pressade fastighetsbolag att återhämta en del förlorad mark. SBB har dessutom aviserat en avknoppning och särnotering av sin bostadsdel, vilket marknaden tolkat positivt. Sedan årslägsta 29 september har aktien stigit +74% vilket troligtvis lett till en del vinsthemtagningar. Senast vi hittade SBB på säljlistan var i juni 2020”, säger han.

I faktarutan här intill hittar du de tio mest köpta och tio mest sålda aktierna hos nätbanken under månaden. Vill du istället veta vilka som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Mest köpta aktierna på Avanza i november

1) Embracer
2) Tesla
3) Storskogen
4) Infineon
5) Truecaller
6) Tele2
7) Orrön Energy
8) Intrum
9) Astra Zeneca
10) Atlas Copco

Mest sålda aktierna på Avanza i november

1) Swedish Match
2) Volvo
3) Sinch
4) Evolution
5) SBB
6) Castellum
7) SSAB
8) Nordea
9) Hexatronic
10) H&M

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets