Jan Bolmesons roll i okända miljardbolaget – storägare i Storskogen

En grupp med hundratals privatsparare med Jan Bolmeson i spetsen ägde till i somras 23 miljoner aktier i Storskogen. Vid årsskiftet hade ekonomi-influencern Jan Bolmesons bolag We Own Big Forest 1,4 miljarder kronor i eget kapital.
Jan Bolmesons roll i okända miljardbolaget – storägare i Storskogen - bolmeson-forest
Foto: TT

Storskogen har varit ett av de mest omskrivna bolagen senaste åren. Vid noteringen förra hösten gick bolagets aktie kraftigt upp, och sedan kraftigt utför. För investerare som var med innan notering var det hela länge en väldigt god affär. Det inkluderar investerare som Karl-Johan Persson, AMF och ett nystartat aktiebolag i Malmö vid namn We Own Big Forest (WOBF).

WOBF var under en lång period en av de största aktieägarna, som högst på plats åtta i Storskogens ägarlista med 1,6% av kapitalet. Bolaget WOBF är okänt för de flesta, men personen bakom är närmast en rikskändis. Jan Bolmeson driver en av Sveriges största ekonomibloggar, Rikatillsammans.se. Bolmeson har också av SvD beskrivits som Sveriges största ekonomi-influencer. Med sig i investeringen hade han partnern Niklas Danaliv och runt 200 personer, som via sitt medlemskap på Bolmesons Patreon hade givits möjlighet att kliva in i Storskogen innan börsnoteringen.

Hundratals privatsparare

Enligt uppgifter från Jan Bolmeson till Affärsvärlden, fick WOBF köpa in sig för 7,50 kr per aktie innan noteringen. Ett par månader efter noteringen i fjol såg det fortfarande ut som en oerhört lyckad investering. Storskogens kurs toppade på 61,35 kronor den fjärde januari 2022. Enligt WOBF:s årsredovisning för 2021, med en balansräkning från fyra dagar innan toppen, hade bolaget ett eget kapital på svindlande 1,46 miljarder kronor. Tillgångarna bestod då nästan uteslutande av 23,7 miljoner Storskogen-aktier och 11 miljoner kronor i kassan. Inga nämnvärda skulder.

Intresset för att kliva på Bolmesons och Danalivs projekt har uppenbarligen varit stort. Bolmesons betalande medlemmar erbjöds att teckna sig för aktier i WOBF. Via minst tre emissionsrundor svällde antalet aktieägare i WOBF till nära 200 personer. Enligt protokoll som Affärsvärlden har gått igenom var en typisk investering ett par hundra tusen kronor.

Inlåst av lock up-avtal

Bundna av lock up-avtal kan WOBF:s aktieägare ha retat sig på Storskogens aktieprestation under 2022. I år har Storskogen utmärkt som Stockholmsbörsens sämsta storbolagsaktie. Kursen har rasat 86%. I Bolmesons podd Rikatillsammmans kommenterar han investeringen.

”Vi har gjort den här resan i Storskogen. Vi tjänade jättemycket pengar innan börsnoteringen. Sen skulle vi sålt det. Efter börsnoteringen har det varit 80% ner”, säger Jan Bolmeson i podden.

Caroline Bolmeson, som också driver Rikatillsammans, fyller i:

”Tjänade och tjänade. Aktierna blev värda mycket, men vi tog inte dom pengarna då. Utan det gick ner igen.”

Utdelning till Bolmeson

Under sommaren 2022 avvecklades hela strukturen. Återstående privatsparare som var kvar som aktieägare löstes ut när aktierna i Storskogen delades ut. Beslutet fattades på en extra bolagsstämma den 29 juni. Samma dag stängde Storskogens aktie på 15,93 kronor. Jan Bolmeson uppger för Affärsvärlden att hans bedömning är att de flesta privatsparare gick plus på affären.

Kvar efter avvecklingen blev A-aktieägarna Niklas Danaliv och Jan Bolmeson, som i augusti 2022 beslutade om en utdelning av merparten av resterande belopp. Totalt 4,6 miljoner kronor. Det som återstår av jättebolaget WOBF:s 1,46 miljarder kronor i eget kapital är nu enbart cirka 200 000 kronor, enligt uppgifter från Jan Bolmeson.

Affärsvärlden har varit i kontakt med WOBF:s jurist och revisor över telefon, och Jan Bolmeson över mejl. På mejlfrågor hänvisar han dock till sitt forum där medlemmarna tillsammans jobbar fram olika svar på Affärsvärldens frågor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.