Avvakta med säkerhetsbolaget

It-säkerhetsbolaget Clavister är en av årets förlorare på börsen efter en svag resultatutveckling. Vi är inte övertygade om att det är köpläge ännu.

VÄNTA Cybersäkerhet, cloud-lösningar och sakernas internet (iot) är hajpord som har lyft många bolag och sektorer till skyarna på börsen de senaste åren. Det gäller dock inte nätverkssäkerhetsbolaget Clavister som under 2018 har tappat en tredjedel av sitt börsvärde. Det senaste året är tappet drygt 60 procent, vilket landar börsvärdet kring 450 miljoner kronor. Aktiekursen är därmed åter på introduktionskursen 17 kronor från maj 2014, då bolaget tog klivet in på First North.

Clavister är i nuläget förlustbringande och det lär dröja ytterligare några år innan bolaget kan visa vinst. Bolaget värderas i nuläget till ev/s 4 gånger vår prognos för 2018, vilket fortfarande innebär relativt stora förväntningar. Finansieringen är dock löst genom ett lån på drygt 200 miljoner kronor från europeiska investeringsbanken och 50 miljoner kronor från Tagehus, en av de största ägarna. Utspädningen för befintliga aktieägare väntas bli kring 16 procent.

Den senaste tiden har insynspersoner visserligen köpt aktier, om än för relativt små belopp. Ett exempel är nyinvalda styrelseledamoten Staffan Dahlström, som är vd och storägare i HMS Networks. Generellt sett äger styrelse och företagsledning dock endast 6 procent, vilket är en svaghet.

Affärsvärlden landar i neutral slutsats och rekommenderar att avvakta med Clavister.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Avvakta för säkerhets skull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här