Banker: Höga energipriser lyfter inflationen i höst

Höga energipriser kommer göra att septemberinflationen landar på runt 3%, menar flera storbankers ekonomer. De tror på hög inflation även i höst.
Höga energipriser lyfter inflationen, spår flera ekonomer.
I september kommer inflationen vara klart över Riksbankens mål på 2 procent - bland annat tack vare höga energipriser, spår flera ekonomer.

På torsdag släpps nya makrosiffror som visar vad inflationen landade på i september. Nordea spår en inflationssiffra på 3% och lägger till att detta vore den ”högsta noteringen sedan 2009”. I ett morgonbrev skriver Nordea-ekonomen Susanne Spector att höga energipriser lyfter inflationen.

I ett separat nyhetsbrev skriver Nordeas chefsstrateg Torbjörn Isaksson att inflationen dessutom kommer att stiga ytterligare kommande månader.

Energipriser lyfts fram

Swedbank skrev nyligen i ett veckobrev att de räknar med en inflation på runt 3% i september. Även Swedbanks ekonomer Andreas Wallström, Carl Nilsson och Cathrine Danin lyfter fram energipriser som en drivare till den höga inflationen.

”Veckans huvudnummer blir ändå septemberinflationen, som enligt oss kommer att öka till 3,05%. Vår prognos ligger precis mellan KI:s högre (3,08%) och Riksbankens lägre (3,02%)”, skriver Swedbank-ekonomerna.

De läger till att svenska energipriser lär lyfta KPIF med en dryg 1 procentenhet.

SEB antar att inflationen lär landa på 2,9% i september – upp från 2,4% i augusti. SEB-ekonomerna Lara Mohtadi och Daniel Bergvall tror också att inflationen kommer att stiga under hösten. Likt sina kollegor på andra banker ser de energipriser som en faktor till detta. Även högre bensinpriser kommer att bidra till att inflationen i november landar på 3,4% i november, menar SEB-duon.

Olof Manner skrev nyligen i krönika i Affärsvärlden att det ”finns all anledning för gemene man (och kvinna) att vara på tårna och bekanta sig med makroekonomin – och då specifikt inflation och inflationsförväntningar – de närmaste sex till tolv månaderna”. Den krönikan hittar du här.