Bankerna: Bostadspriserna stiger nästa år – sen bromsar de in

De svenska bostadspriserna kommer att klättra vidare under 2022, spår Handelsbanken i en färsk konjunkturprognos. Den bedömningen gör även SBAB.
Bostadspriserna stiger nästa år, spår både SBAB och Handelsbanken.
Foto: Henrik Danielsson

Bostadspriserna klättrade rejält under det coronapräglade fjolåret och har fortsatt upp i år. Men uppgången kommer inte stanna av än på ett tag. I en färsk prognos tror Handelsbanken att bostadspriserna stiger vidare även nästa år.

”Det starka bostadsmarknadsläget driver på bostadsbyggandet. Vår prognos är att bostadspriserna fortsätter upp 2022, med nära 5 procent, för att sedan bromsa in ytterligare”, skriver bankens ekonomer.

De skriver också att de tror på en prisuppgång, trots att en hög byggtakt kommer minska bostadsbristen.

Den för bostadspriserna så viktiga reporäntan kommer ligga kvar på nollan under flera år, tror Handelsbanken. Riksbanken kommer att hålla räntan på nuvarande nivå ”åtminstone fram till 2024”, enligt prognosen.

”Vad gäller styrräntan, så räknar vi med att Riksbanken nu i november kommer att börja signalera en sannolikhet för räntehöjning 2024. Och baserat på vår inflationsprognos, ser vi inte att lyftet kommer tidigare”, heter det i konjunkturrapporten.

SBAB ser höstmoln över bostadsmarknaden

Handelsbanken skriver också:

”Den skyhöga inflationen faller tillbaka framöver, så därför minskar Riksbanken det penningpolitiska stödet bara försiktigt och nollräntan behålls till 2024”.

SBAB: BOSTADSPRISERNA STIGER 2022

Även SBAB spår att bostadspriserna ska klättra nästa år, enligt ett pressmeddelande på onsdagen. Banken tror på en uppgång på 2% nästa år men att priserna därefter faller tillbaka med omkring 4 respektive 3% 2023 och 2024 som följd av stigande bostadsräntor.

”Det är en rejäl underdrift att säga att vi och även andra prognosmakare blev tagna på sängen av den enorma prisuppgången på bostäder under pandemin. Det klarade ingen prognosmodell i världen av att fånga upp. Med hänsyn tagen till utvecklingen av hushållens inkomster och de långa bostadsräntorna, som under mer normala omständigheter brukar vara bra förklaringsfaktorer för bostadspriserna, tror vi nu att priserna fortsätter att stiga nästa år för att sedan falla tillbaka som en konsekvens av stigande bostadsräntor”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, och fortsätter:

”Vid slutet av 2024 tror vi att bostadspriserna kan ligga ungefär 5% under dagens nivåer. Ingen dramatik således”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.