Barclays vd utreds för Jeffrey Epstein-koppling

Barclays vd, Jes Staley, utreds av brittiska finansinspektionen FCA för dennes relationer med Jeffrey Epstein, den amerikanske finansprofilen som anklagas för pedofili och människohandel med minderåriga flickor som utnyttjats för prostitution.

Jes Staley ges trots den föga smickrande utredningen fullt stöd från styrelsen, enligt ett uttalande från Barcleys. Vd:n kommer rekommenderas för omval som styrelseledamot vid den kommande årsstämman.

Barclays uppger också att banken kommer samarbeta “till fullo med myndigheternas utredning” i saken.

Jes Staleys och Jeffrey Epsteins relation är inte tidigare okänd och bank-vd:n har gjort avbön i frågan.

Historien om Jeffrey Epstein blev sprängstoff under andra halvan av 2019, då denne häktades. Hans täta kontakter med ett flertal mycket prominenta och mäktiga figurer i politiken och storfinansen har blivit mycket omskrivna och hans av FBI konstaterade självmord i häktet har gjort att konspirationsteoretiker fått vatten på sin kvarn.

Jeffrey Epsteins ställning som framgångsrik hedgefondförvaltare har dock ifrågasatts då det framkommit att han varit inblandad i utpressning, där hemliga inspelningar av mäktiga personer som utnyttjat unga tjejer i hans olika fastigheter misstänks ha använts som påtryckningsmedel.

Den hittills mest kända person som fått se sin stjärna slockna på grund av konstaterade kontakter med Jeffrey Epstein är brittiske prins Andrew, som avsade sig samtliga uppdrag vid kungahuset i härvans kölvatten.

Ett flertal utredningar av personer som varit i Jeffrey Epsteins närvaro har inletts och härvan fick i höstas återverkningar ända upp i Vita huset. President Donald Trump, som även själv konstaterats ha haft en personlig relation till Jeffrey Epstein, bad då arbetsmarknadsministern Alexander Acosta att avgå.

Alexander Acosta var åklagare i Florida och översåg då en tidigare utredning kring Jeffrey Epsteins utnyttjande av minst 40 tonårsflickor. Vid en rättegång kunde livstidsdom ha utdömts, men i stället för åtal slöts en uppgörelse där gärningsmannen gavs rätt att endast tillbringa nätter i fängelset under 13 månader mot att registrera sig som sexbrottsling och betala visst skadestånd efter en uppgörelse med åklagarsidan.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här