Beige Book: Fortsatt ekonomisk expansion

I flertalet av USA:s regioner sågs den ekonomiska aktiviteten fortsätta expandera under perioden från juli till och med mitten av augusti. Expansionen innefattade även flertalet av ekonomins sektorer.

Det framgår av den amerikanska centralbanken Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book som publicerades på onsdagskvällen. Rapporten bygger på insamlade uppgifter från den amerikanska centralbankens tolv olika regionala distrikt.

Sex av tolv distrikt klassade tillväxten som måttlig (”moderate”). I de fem distrikten New York, Philadelphia, Atlanta, Kansas City samt Dallas stannade tillväxtbedömningen vid blygsam (”modest”). Cleveland-distriktet såg endast liten (”slight”) tillväxt jämfört med föregående undersökningsperiod.

De svarande i undersökningen förväntade sig inom flertalet sektorer och distrikt att tillväxten framåt skulle fortsätta i samma takt som under den senaste tiden.

När det gäller tillverkning sågs mestadels positiv aktivitet. De två distrikten New York och Kansas City noterade dock nedgångar.

Flertalet distrikt rapporterade om blygsam till måttlig tillväxt i arbetskraftsefterfrågan. För Boston, Cleveland och Dallas var anställningarna upp endast lite. De sammantaget tightare arbetsmarknaderna uppgavs ha drivit upp lönerna något inom vissa utvalda branscher samt yrkeskategorier, och då speciellt i distrikten New York, Cleveland, St. Louis och San Francisco.

I alla distrikt uppgavs försäljningspriser samt insatsvarupriser ha varit stabila eller upp endast något.

Inom detaljhandeln uppgav en majoritet av de svarande i undersökningen att deras försäljning fortsatte att öka. Cleveland och Minneapolis såg oförändrad konsumentaktivitet sedan förra rapporten, för Atlanta var det blandat och i Dallas-distriktet minskade detaljhandelsaktiviteten i årstakt.

När det gäller bilförsäljning var denna ökande i flertalet distrikt.

Inom den icke-finansiella tjänstesektorn sågs generell expansion. Särskilt uttalad aktivitetsuppgång ute i distrikten noterades inom transportsektorn.

Från banksektorn rapporterades att utlåningsvolymerna mot så väl företags- som privatkunder var mestadels ökande. Flertalet distrikt rapporterade att kreditkvalitén bedömdes vara under förbättring samtidigt som kreditgivningskraven generellt ska ha varit oförändrade.

Gällande så väl bostäder som den kommersiella fastighetsmarknaden var det mestadels positiva rapporter från distrikten. Försäljningen av befintliga hus samt bostadsuthyrningen såg utbredda förbättringar medan huspriserna steg i de flesta områdena. Inom kommersiella fastigheter varierande nybyggnationen mellan distrikten medan lokaluthyrningen rapporterades ha sett utbredda ökningar.

Inom energisektorn varierade villkoren från stabilitet till försämring. Kolproduktionen föll i distrikten Richmond och St. Louis och oljerelaterad aktivitet föll i Cleveland, Atlanta samt Dallas.

Jordbruket mötte varierande förutsättningar i de olika distrikten, med väderorsakade variationer.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco