Beige Book: Ökad ekonomisk aktivitet

Den ekonomiska aktiviteten i USA fortsatte under perioden tidigt januari till mitten av februari att expandera i flertalet regioner och sektorer.

Det framgick av Federal Reserves konjunkturrapport Beige Book som publicerades på onsdagskvällen. Rapporten bygger på rapporter från den amerikanska centralbankens tolv regionala distrikt.

Sex av tolv distrikt har upplevt en ”måttlig” (moderate) ekonomisk expansion sedan föregående rapportperiod. När det gäller distrikten Philadelphia och Cleveland var aktivitetsökningen ”blygsam” (modest) medan Kansas City beskriver ”något ökad” aktivitet.

Dallas-distriktet rapporterar liknande ekonomisk aktivitet som i föregående period och Richmond rapporterar om en inbromsning från föregående periods blygsamma ökningstakt. Boston noterar att dess näringslivskontakter varit ganska så positiva under perioden men att väderleken försvårat för distriktet.

Privatkonsumtionen har setts öka i flertalet distrikt och näringslivskontakterna inom handeln var generellt sett optimistiska kring försäljningsutsikterna i närtid.

Antalet sysselsatta förblev stabilt eller ökade i distrikten, med sysselsättningsökningar spridda över ett stort antal sektorer. Samtidigt förblev lönekraven måttliga.

Tillverkningsindustrin uppvisade generellt aktivitetsökningar i distrikten men det fanns variationer så väl mellan distrikt som över sektorer. Tillverkarna är generellt sett positiva framåt.

Efterfrågan på icke-finansiella tjänster såg sammantaget en måttlig tillväxt.

Bostadsförsäljningen ökade i flertalet distrikt medan bostadsbyggandet såg mer blandad utveckling.

På den kommersiella fastighetsmarknaden förblev distriktens marknadsvillkor stabila eller förbättrades.

När det gäller bankerna förbättrades villkoren för sektorn generellt samtidigt som kreditkvaliteten sammantaget uppfattas vara oförändrad i stort.

I jordbrukssektorn försämrades villkoren sedan förra rapportperioden. Jordbruken upplever minskade intäkter, ihållande torka och fallande exportvolymer.

Inom övriga råvaror noteras att olje- och naturgasborrningarna minskade i Cleveland, Minneapolis, Kansas City och Dallas, och i de tre första distrikten är det fråga om en ”skarp” inbromsning. Olje- och naturgasproducenterna i Cleveland, Kansas City och Dallas förväntar sig nu minskningar av 2015 års kapitalinvesteringsbudgetar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG