Bergs Timber minskar produktionen och flyttar huvudkontoret

Sågverksbolaget Bergs Timber kommer under hösten och vintern att minska produktionen vid de svenska sågverken med cirka 35.000 kubikmeter, vilket motsvarar omkring 6 procent av bolagets svenska årsproduktion och cirka 4 procent av koncernens årsproduktion.

Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Parallellt med detta kommer sågverket i Orrefors att under vintern i stor utsträckning såga granbarkborreangripen råvara.

Åtgärderna följer på fortsatta angrepp från granbarkborren, inte minst i Tjeckien, Österrike och Tyskland.

“Andelen angripen skog har ökat även i Sverige och en stor del av avverkningarna i främst Småland, Östergötland och Sörmland sker i angripen skog”, skriver bolaget.

Det ökade utbudet av skogsråvara har lett till överutbud av produkter av i första hand lägre kvalitet.

“Trots att konsumtionen av trävaror är på rekordnivå ser vi fortsatt prispress på marknaden och då främst för granvaror. Det finns tecken på att prisbilden för tall och bättre grankvaliteter stabiliseras. Marknaden är dock fortsatt svårbedömd”, uppger bolaget.

MBL-förhandlingar om hur produktionsbegränsningarna ska genomföras ska inledas “omgående”.

“Vi genomför produktionsbegränsningar för att normalisera våra färdigvarulager och för att förbättra vår marknadsmix”, fortsätter Bergs Timber.

Vidare kommer bolagets huvudkontor att flyttas från Mörlunda till Vimmerby under januari 2020. Samtidigt avvecklas koncernens kontor i Stockholm.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här