Billerud vinstvarnar för andra kvartalet

Förpackningsbolaget Billerud förväntar sig att ebitda-resultatet för andra kvartalet blir 100-200 miljoner kronor. Resultatet är lägre än nuvarande marknadsförväntningar.
Christoph Michalski, VD för Billerud Korsnäs.
Christoph Michalski, VD för Billerud. Foto: Billerud

Enligt Factset låg förväntningarna för ebitda-resultatet vid 857 miljoner kronor.

”Det lägre resultatet beror främst på väsentligt lägre försäljningsvolymer samt omvärdering av färdigvarulager”, skriver bolaget.

Marknadsförutsättningarna är fortsatt svaga med låg efterfrågan och långsammare lageravvecklingar hos kunderna än förväntat. Det är främst två orsaker till det lägre resultatet för det andra kvartalet:

– Betydligt lägre försäljningsvolymer till följd av lägre efterfrågan som resulterar i ytterligare produktionsbegränsningar. Volymtappet är främst hänförlig till Nordamerika och resultateffekten uppskattas till -280 miljoner kronor. Denna volymförlust är utöver stängningen av bruket Escanaba, som framgångsrikt återupptog verksamheten som planerat den 8 maj.

– Omvärdering av färdigvarulager jämfört med vid slutet av det första kvartalet. Denna kostnadseffekt jämfört med det första kvartalet påverkar inte kassaflödet och uppskattas till -310 miljoner kronor.

Billerud meddelar också att man snabbar på leveransen av effektivitetsförbättringsprogrammet som lanserades i januari, med en ökad ambition för dess ebitda-lyft under 2023 från 400 till 600 miljoner kronor. Effekterna från programmet kommer till största delen under det andra halvåret.

Billerud aviserar också en förändrad finansiell rapporteringsstruktur från 1 april då verksamheten kommer att granskas och styras av IFRS 8.

Billeruds aktie föll snabbt till nytt 52-veckorslägsta på 79 kronor. I skrivande stund är aktien ner 6,1 procent till 83,06 kronor.

Affärsvärlden satte sälj på Billerud-aktien så sent som i lördags. Det kan du läsa mer om här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco